Hoppa till innehåll

TA | Hjärngympa och social samvaro

”Hemmabridge” kallas det, enligt Ingrid Nilsson, 90 år. Hon är äldst i skaran av de fyra som denna söndag samlats hemma hos henne för att spela bridge och den som har längst erfarenhet av kortspelet.

Text: Anki Wenster

Bridgespelandet har följt med länge och en period spelade de både två och tre gånger i veckan, både hemma hos varandra och på lokal arrangerat av SPF, Sveriges pensionärsförbund. Men sedan antalet spelare inom SPF minskat det senaste halvåret, så ses de alltid hemma hos varandra i stället.

– Jag ser verkligen fram mot att ses varje vecka och spela. Det blir omväxlande i och med att vi turas om.

Jag började spela bridge när jag blev pensionär. Nu har jag sagt till min dotter, som är nybliven pensionär, att hon också ska börja spela. Vi mår jättebra och jag tror att man tränar minnet, säger Inga-Britt, 83 år, och tillägger:

– Av oss fyra tror jag Ingrid är mest skärpt.

Inga-Lisa och Lena instämmer. De har alla ett intresse för kortspel sedan länge och att spela bridge är en större utmaning än många andra kortspel, menar de, och är överens om att man tränar minnet och det logiska tänkandet, för det är många regler att komma ihåg. Samtidigt är det bra för samarbetsförmågan.

– Under tiden vi spelar så måste vi koncentrera oss på spelet. När vi sedan fikar passar vi på att prata om våra familjer och resor, vi känner varandra väl. Den sociala gemenskapen är oerhört viktig.  Det man tycker är roligt är motiverande och detta förlänger livet på oss och vi får skratta, säger Ingrid.

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2012-12-17

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.