Hoppa till innehåll

TA | Hallå där ...

Susanne Iwarsson, doktor i medicinsk vetenskap och leg arbetsterapeut, vid institutionen för hälsa, vård och samhälle, Lunds universitet.

Text: Catharina B Tunestad

Du har blivit invald i Sacos nya chefsråd. Vad är det för något – berätta!

– Det är ett nytt, fristående nätverk som består av sju chefer från olika professioner och förbund inom Saco. Tanken med rådet är att vi ska lyfta upp chefsfrågan på agendan inom våra egna, respektive förbund. Många chefer lämnar sina intresse- och yrkesförbund i dag och söker sig i stället till exempelvis chefsorganisationen Ledarna. Det vill vi försöka råda bot på. Därför vill man inom Saco satsa lite extra på de medlemmar som är chefer.

Hur kommer det sig att du blev tillfrågad att ingå i rådet?

– Sacos förbundsordförande Göran Arrius gick ut med en förfrågan till alla förbunden inom Saco. De fick i sin tur uppgiften att hitta en lämplig representant med erfarenhet av lednings- och chefsfrågor. På så sätt fick jag en förfrågan av FSA och tackade ja. 

På vilket sätt tror du att du kan bidra?

– Jag har lång erfarenhet av ledarskap inom den akademiska världen. Det är lite speciellt att vara chef inom akademin eftersom högskolesektorn styrs av en särskild lagstiftning, inte minst när det gäller meritering och anställningsvillkor. De förutsättningarna kan jag.

Ni hade första träffen i oktober, vad diskuterade ni då? Och hur ofta kommer ni att träffas?

– Vi hann inte så mycket mer än att presentera våra ledarskapserfarenheter för varandra och prata lite om arbets- och mötesformer för chefsrådet.

– Vi har bestämt att träffas fyra, fem gånger per år och variera plats och ort då vi alla bor och arbetar i olika delar av landet.

Förutom du är det bara en till i chefsrådet som är kvinna, en specialistläkare. De övriga fem är män. Hur ser du på den fördelningen?

– Jag är luttrad och har mest konstaterat könssnedfördelningen. Tyvärr brukar det oftast se ut så här i dylika sammanhang, att männen dominerar. Områdesmässigt har vi däremot olika erfarenheter, så jag kommer att utgå ifrån det.

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2012-12-18

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.