Hoppa till innehåll

TA | ”Fantastiskt med egen laptop”

Tystnad och koncentration råder. Endast ett svagt brusande från åtta datorer hörs. Det är internetcafé för seniorer med egen laptop. Framför en av dem sitter 81-åriga Barbro Synnergren.

Text: Anki Wenster

På Mötesplatsen Tuppen i Malmö har föreningen Seniornet internetcafé på fredagsförmiddagarna. I dag för seniorer med egen laptop. Seniornets motto ”Äldre lär äldre data och Internet bäst” kan Barbro Synnergren instämma i som flitig besökare de senaste åtta åren.   

– Det är en social gemenskap på många plan. Dels upprätthåller man kontakten genom mejl med släktingar och syskonbarn i andra delar av världen, i Thailand, USA och till och med Sydpolen, dels är det träffarna här med gruppen, säger Barbro Synnergren med ett leende.

Nyfikenheten sitter fortfarande i. Hon vill vara delaktig i samhället och tycker det är roligt och inte minst oerhört viktigt, understryker hon, att följa med i den digitala utvecklingen. Det är en anledning till att hon är här i dag. Men även det faktum att hon under flera år haft en fantastisk handledare, Ingrid Dahlgren, som även blivit en god vän, har gjort att intresset ökat för att lära sig mer.

– Jag har ett inre behov av att vara i gång både i kroppen och själen och känner tacksamhet för att jag kan vara med.

På Seniornets träffar kan man få hjälp med det mesta, alltifrån att lära sig navigera runt på olika sajter till att släktforska och lägga in bilder i Photoshop. En deltagare har med sig ett reklamblad och önskar rådgivning av Henrik Hommerberg, som är handledare, inför ett nytt datorinköp.

För Barbro Synnergren var det ett naturligt steg att skaffa sig en egen laptop. Hon är mycket nöjd med sin ”kinesiska dator”.

– Det är fantastiskt att ha en egen laptop! Nyligen har jag även lärt mig att scanna och skriva ut bilder och jag skickar även mycket bilder.

För några år sedan ville kommunen lägga ner verksamheten på Tuppen, berättar hon.

– Vilken katastrof det hade blivit, det är kusligt att vi över 65 inte räknas i vissa sammanhang. 

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2012-12-17

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.