Hoppa till innehåll

TA | Drivkraften – möjligheten att få påverka

Gästkrönika av Maria Melin, leg. arbetsterapeut och ledamot i redaktionsrådet.

Det är veckan efter FSAs fullmäktige 2012. Jag är föräldraledig och leker med min lilla dotter hemma i köket. Minns hur roligt det var på senaste fullmäktige 2010, då jag hade förmånen att få vara med som delegat för den nordöstra kretsen i Stockholm.

På ett fullmäktige kan man verkligen ta pulsen på det fackliga engagemanget i FSA. Att få diskutera motioner och propositioner, tänka framtid tillsammans med kollegor från andra delar av landet, det är otroligt givande. Man får en känsla av vart vi är på väg.

Via FSAs facebookgrupp blir jag dagarna innan påmind om möjligheten att kunna följa fullmäktige via webb-tv och tänker –  det måste jag prova!

Första gången jag var med på ett fullmäktige var år 1998. En av de motioner som jag då tagit initiativ till föreslog en förnyelse av tidskriften Arbetsterapeuten. Det ledde i sin tur till att redaktionsrådet inrättades, där jag sedan dess haft ett mycket lärorikt och inspirerande fackligt uppdrag. 

För mig öppnades dörren till den fackliga världen under studietiden i Danmark i början av 1990-talet. Senare, hösten 1996, tilldelades jag, något motvilligt, rollen som ordförande i en av Stockholms kretsar inom FSA, som dittills bara hade haft en postmottagare. Men vi hjälptes åt i styrelsen, växte i våra olika roller och lärde oss mycket.

För mig har drivkraften i det fackliga engagemanget varit möjligheten att få vara delaktig i professionsutveckling och arbetsmiljöfrågor, att få uppleva berikande möten med arbetsterapeuter från andra delar av Sverige och världen.

De internationella kongresserna som WFOT 2010 i Santiago, Chile, och nu senast COTEC 2012 i Stockholm, där FSA har ett stort engagemang, har varit fantastiskt att få vara med på. De har gett mig minnen och vänner för livet. 

Lillan har somnat och jag klickar på länken som tar mig direkt till fullmäktige 2012. Via webb-tv i mobilen lyssnar jag på diskussioner om propositionen om FSAs ställningstagande kring utbildning och forskning inom arbetsterapi. Det är
nästan som att vara där och jag känner igen en del ansikten.

Det är häpnadsväckande vilka möjligheter den nya informationsteknologin har gett oss att vara delaktiga där det händer – oavsett vilken geografisk koordinat vi befinner oss på, och om tid finns just då eller senare.  Det är en ny värld för oss arbetsterapeuter att utforska och beforska!

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2012-12-17

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.