Hoppa till innehåll

TA | ”Det hoppar ut en groda ibland”

Linda Gustavsson virvlar in med novemberstormen i entrén till Limhamns stadsdelsförvaltning i Malmö. Hon kommer precis från ett hembesök. Positiv, verbal och reflekterande är det omedelbara intrycket hon ger. Sedan drygt två år är hon ledamot av FSAs kvalitetsråd. – Jag drivs av nyfikenhet och en önskan att förbättra, säger hon.

Text: Anki Wenster

Hösten 2010, en vecka innan dottern Isabella skulle födas, erbjöds Linda
Gustavsson en plats i FSAs kvalitetsråd. Utan större erfarenhet av kvalitetsarbete men rustad med nyfikenhet, intresse för området och en vardag mitt i verksamheten som kommunarbetsterapeut – tackade hon glad men överraskad ja. Ett halvår senare deltog hon på sitt första möte.     

– Jag blev jätteförvånad när jag blev tillfrågad, de andra arbetar på chefs- och ledningsnivå och har mångårig erfarenhet av kvalitetsarbete. Men jag tycker att jag har hittat min plats ganska bra nu, även om det hoppar ut en groda ibland, säger hon med glimten i ögat och fortsätter:

– Det är otroligt motiverande att sitta på en stol där man får all information. Jag bidrar med erfarenheter från min kliniska verksamhet, som var en anledning till att jag blev tillfrågad. Det är en enorm utmaning att möta de andra ledamöterna som är så otroligt väl insatta i allt som rör kvalitetsarbete. Jag har oerhört mycket kvar att lära och är speciellt intresserad av frågor som handlar om dokumentation, bemötande och kommunikation.

Två till tre gånger per år ses kvalitetsrådet ”in real life” och några tillfällen via videokonferens. Parallellt pågår kvalitetsförbättringsarbetet, som att granska och komplettera rapporter och skrivelser. Just nu håller man på att ta fram arbetsmaterial om patientsäkerhet och ser över vilka ICF-koder som passar inom äldreomsorgen. Informations-spridning är en annan viktig punkt.

– Som ett litet steg i kvalitetstänk satte jag som mål för mina kretsmedlemmar att de skulle bli bekväma med FSAs hemsida, kunna hitta verktygen och kanske få inspiration. På Arbetsterapins dag fick jag möjlighet att föreläsa om detta. Jag är otroligt nöjd med det!

På eftermiddagens agenda står möte i Lund på Kommunförbundet Skåne.   

– Tanken är att jag i min fackliga roll ska vara ett stöd i diskussionen som handlar om en ansökan till FSAs kvalitetsutmärkelse. Malmö Stad söker för utvecklingsprojektet Beslutsstöd som Kommunförbundet tagit fram. Det är en metod för bedömning av behovet av rehabiliteringsinsatser som används av arbetsterapeuter och sjukgymnaster.

Fyra engagerade arbetsterapeuter och en sjukgymnast möter upp på Kommunförbundet Skåne. De är på olika plan involverade i projektet Beslutsstöd
där 25 kommuner i Skåne deltar. Mia Svensson Burghard som är arbetsterapeut och metodutvecklare i Malmö Stad, Birgitta Halses arbetsterapeut och projektledare för Beslutsstöd, Christina Linders arbetsterapeut, Beslutsstöd i Malmö Stad och Cecilia Ljungh, sjukgymnast och projektansvarig på Kommunförbundet.

Efter några timmars överläggning om kvalitetsindikatorer och hur ansökan ska utformas, bär det av till Malmö igen. Klockan närmar sig fyra. Nu väntar hämtning på dagis och vardagsbestyr. 

– Jag är väldigt glad för min arbetsplats och har ett enormt stöd av min chef som ger mig tid för fackligt kvalitetsarbete och ser att det är värdefullt för övriga verksamheten. Jag har även haft stor hjälp av Lena Olsson, vår LOM i Malmö kommun, som jag har kunnat fråga om allt, säger Linda som hoppas kunna arbeta vidare med kvalitetsutveckling i ett större perspektiv.

– Så småningom kan jag tänka mig en specialistutbildning med anknytning till kvalitets- och förbättringsarbete.

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2012-12-17

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.