Hoppa till innehåll

TA | Sverige är fantastiskt – när det gäller barn

Redaktören har ordet

Efter sedvanligt sommaruppehåll är TA tillbaka – och även jag som chefredaktör efter drygt tio månaders föräldraledighet. Jag har haft förmånen att för andra gången i mitt liv få ett barn som behövde föräldrar. Den här gången en liten parvel på tre år, född i Tjeckien, med stora smilgropar. Vi fick honom i juni 2011.

Vår dotter, i dag fem, är även hon född i ett annat land, närmare bestämt i Kina. Med henne slumpade det sig så att hon kom till oss redan som bebis. Hon fick därmed en lite längre startsträcka och kom relativt snabbt ikapp andra jämnåriga barn i utvecklingen. Vår son däremot har haft en något tuffare start, som ett av femtiotalet barn som pockat på barnhemspersonalens uppmärksamhet under sina första levnadsår, dessutom född för tidigt. Han har fått kämpa mer, framför allt med språket.

Men, säg det barn – och vuxna med för den delen – som inte utvecklas av stimulans, motivation, kärlek och närhet! Med den grundfilosofin har jag inte känt någon större oro. Inte heller med den otroliga repertoar av vård och stödjande insatser för barn som finns här i Sverige; logopeder, dietister, arbetsterapeuter, sjukgymnaster, barnpsykologer – you name it! Som redaktör för TA har jag blivit rätt bekant med svensk hälso- och sjukvård, ändå blev jag överrumplad över all den vård som faktiskt finns för barn, gratis dessutom!

Jag berättar det här för att vi blickar ut mot Europa i detta nummer, främst genom COTEC-kongressen som ägde rum i Stockholm slutet av maj. COTEC är den europeiska organisationen för arbetsterapeuter med för närvarande 29 medlemsländer, som representerar mer än 120 000 arbetsterapeuter i Europa.

I en artikel beskrivs läget i Grekland och hur arbetsterapeuter påverkats av den ekonomiska krisen, som slagit hårt mot den grekiska hälso- och sjukvården. Den visar inga förmildrande omständigheter när det gäller barn och unga. Habilitering är ett av de största arbetsområdena för arbetsterapeuter i Grekland.

Enligt grekiska COTEC-delegaten Katerina Veneri, får många barn ingen habilitering längre, då flera kliniker tvingats stänga på grund av finansiella problem. Då är man som förälder djupt tacksam över att bo i Sverige, även om det börjat karvas i välfärdssystemet här också.

Läs mer om hur arbetsmarknaden och utbildningarna ser ut i Grekland, Finland och Tyskland. Missa inte heller att läsa om några av de spännande föreläsningarna som presenterades på kongressen!

Trevlig läsning!

Catharina B Tunestad
Chefsredaktör

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2012-09-07

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.