Hoppa till innehåll

TA | ”Kul att luska ut hur vardagen kan anpassas”

TA möter Åsa Westeson i "Mitt i vardagen".

Text och foto: Sven Rosell

Åsa Westeson gillar att klura ut anpassningar som underlättar livet för personer med demens. Lösningarna hittar hon inte alltid bland de prylar som säljs som hjälpmedel. Demonstrationslägenheten Visningspunkten i Helsingborg är Åsas skapelse.

Du tycker om att söka tekniska lösningar för personer med demens. Berätta!

– Efter tjugo år som arbetsterapeut behövde jag nya utmaningar samtidigt som jag såg att vi arbetsterapeuter behövde bli bättre på att erbjuda lösningar för kognitiva svårigheter. Nu kan jag gå runt och titta efter vad det finns för tekniska lösningar. Nya hjälpmedel ploppar ofta upp på nätet. Det finns inte en lösning som passar till alla utan det gäller att hitta en individuell lösning som bygger på personens tidigare vanor.

– Det här är en rörelsevakt (Åsa visar en liten manick). Den säljs inte som hjälpmedel. Det var ett par där mannen gick upp på natten för att gå på toaletten, han gick ofta fel och trillade. Han var inte riktigt vaken. Hustrun sov men hon ville gärna vakna när han steg upp. Signalen från rörelsevakten hade bieffekten att mannen vaknade ordentligt så hon behövde inte stiga upp.

Du har hand om demonstrationslägenheten Visningspunkten. Hur blev den till?

– Idén väcktes när vi gick genom vårdprogram för demens. Jag skrev ihop en projektansökan. Jag ville se vilka kognitiva hjälpmedel vi hade och vilken vardagsteknik som fanns för att få igång ett tänk om detta i hela teamet. Förvaltningen tyckte att det var en bra idé.

– Responsen har varit bra. Nu är Visningspunkten permanent. I dag finns 25 demonstrationsmiljöer i landet och ett nationellt nätverk.

Hur arbetar du med Visningspunkten?

– Vi har öppet två eftermiddagar i veckan. Man kan också boka in ett besök. Vi ville inte ha montrar. Här har vi en miljö som inbjuder besökarna att ta på sakerna och prova. Det behövs en arbetsterapeut i visningslägenheten som svarar på frågor och ger vägledning.

Är det några saker, förutom rörelsevakten, som du vill framhålla som särskilt viktiga?

– Det har alltid legat mig varmt om hjärtat att man ska klara av telefonen och teven. Om man har ringt fel ett par gånger så slutar man ringa och går in i någon sorts passivitet. Som du ser här finns det mycket som kan underlätta.

Har du alltid varit intresserad av teknik?

– Mina barn skrattade där hemma när de hörde att jag skulle hålla på med det här. Hemma överlåter jag gärna fixandet med dator och teve till någon annan. Jag tycker att det är kul att luska ut hur man kan anpassa vardagstekniken till individen.

Var arbetsterapeututbildningen viktig för dig?

– Ja, det var den. Jag vet vilka krav aktiviteter ställer. Att brygga kaffe, till exempel, innehåller 25 moment. Mycket kan haka upp sig. Vi arbetsterapeuter vet hur vi ska anpassa aktiviteter.

Namn: Åsa Westeson.
Arbetar som: Arbetsterapeut i vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg. Driver demonstrationslägenheten Visningspunkten och utbildar vårdpersonal i bland annat förflyttningsteknik.
Ålder: 47.
Bor: Skälderviken.
Familj: Man och tre barn.
Läser just nu: När horisonten närmar sig av Bodil Jönsson.
Arbetsterapeutens styrka: Arbetsterapeuten kan se individens starka sidor och drivkrafter samtidigt med individens svagheter.

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2012-09-07

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.