Hoppa till innehåll

TA | Wibke valde att studera i Sverige

FSAstuds ordförande i Jönköping Wibke Sebbin kom till Sverige för sina studier och vill stanna när hon är klar med utbildningen. Hon läser nu på femte terminen. Hon är också ordinarie ledamot i centrala styrelsen FSAstud.

När flyttade du till Sverige?

– I augusti 2008 direkt efter gymnasiet för jag ville jobba som au pair. Jag arbetade hos en mycket bra familj på Vänersnäs nära Vänersborg och Trollhättan och lärde mig språket. Jag trivdes i Sverige, så jag sökte till Jönköping.

Varför valde du arbetsterapeutprogrammet?

– Under gymnasiet hade jag varit på praktik hos en arbetsterapeut, som jobbade med barn. Jag blev redan då sugen på att bli arbetsterapeut. Det var inspirerande att se hur hon jobbade med styrkorna hos barnen.

Varför valde du Högskolan i Jönköping?

– Jag hade tagit reda på att mina betyg skulle räcka för att komma in där. Mitt första val var Göteborgs Universitet, men när jag kom in i Jönköping så kollade jag upp vad det var för stad och bestämde mig för att tacka ja, trots att jag stod som reserv i Göteborg. Det var jättesvårt för mig att se vad utbildningen skulle innehålla och hur inriktningen såg ut i Jönköping. Kanske mitt val blivit annorlunda om jag vetat skolornas inriktning.

– När jag började utbildningen fick jag reda på att det fanns en ”valbar kurs” under termin fem, där man kunde välja mellan äldre, arbetsrehabilitering och barn. Barnkursen togs bort och då blev jag upprörd och ifrågasatte det.

Varför ville du studera om barn?

– Jag har alltid arbetat med barn, varit barnvakt, haft praktik på dagis, jobbat som au pair och jag har märkt att jag passar att jobba med barn. I termin fyra var det dags att välja den valbara kursen. Jag frågade programansvarig om jag kunde läsa barnkursen på en annan ort. Jag skrev till Lund och Göteborg. Göteborg svarade snabbt att jag var välkommen. Jag tillbringade fem veckor i Göteborg och läste kursen Arbetsterapi, att främja aktivitetsutveckling för barn, ungdomar och unga vuxna (7,5 hp). Det ångrar jag inte en enda sekund, jag har fått nya vänner där och en chans att jämföra utbildningarna. Resultatet blev att kursen är godkänd och nu även ingår i Jönköping.

Hur är det att vara student från ett annat land?

– Det svåraste har varit att jag inte hade någon här som kunde vägleda mig och att mycket information var svårtillgänglig. Och jag kommer ihåg hur trött jag var efter föreläsningarna i början av utbildningen, då jag bara hade pratat svenska i ett och ett halvt år.

Vad har varit bäst?

– Det har varit lätt att knyta kontakter och att hitta kompisar och att få stöd från skolans sida. Jag kände mig väldigt välkommen.

Om du vill flytta tillbaka till Tyskland, kan du jobba som arbetsterapeut där?

– Min svenska utbildning är giltig i Tyskland, det finns ett EU-direktiv om det. I Tyskland finns det många olika arbetsterapeututbildningar, allt från högskola till arbetsplatsförlagd yrkesutbildning, vilket innebär att man har praktik ungefär hälften av utbildningen.

Hur kom det sig att du blev engagerad i FSAstud?

– Jag var med på inspirationshelgen i Stockholm och hade trevligt, men jag var rädd att jag inte hade den rätta kompetensen, bland annat på grund av språket. I Jönköpings lokala styrelse var de väldigt stöttande och ville att jag skulle komma med på möten. Efter ett tag blev jag ansvarig för anslagstavlan och senare blev jag kassör. Nu är jag ordförande i lokala styrelsen, en spännande utmaning och en fin merit. Jag är jätteglad att jag engagerat mig i FSAstud, jag har utvecklats jättemycket.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Efter examen vill jag stanna kvar i Sverige för att jag trivs så bra här. Drömmen är att jobba som arbetsterapeut med barn och ungdom, kanske i skolan.

Intervju: Victoria Svensson, vice ordförande
FSAstud Jönköping, suppleant centrala styrelsen

Text: Maria Kaj, ordförande, FSAstud Örebro,
ordinarie ledamot centrala styrelsen

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2012-06-15

Ämnen:

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.