Hoppa till innehåll

TA | Skönsång invigde COTEC

Deltagarna hade svårt att sitta still när barbershopkören Stockholm City Voices drog i gång invigningen av den nionde COTEC-kongressen på Stockholmsmässan den 24–27 maj.

Text: Jane Bergstedt

Invigningstalade gjorde Susanne Eberstein, riksdagens 1:e vice talman, som påpekade att arbetsterapeuter behövs mer än någonsin med tanke på Europas åldrande befolkning, den högsta andelen i världen. Årets Europatema är Aktivt åldrande, som FSA har valt för Arbetsterapins dag den 18 oktober och i år har en artikelserie om i tidskriften.

COTEC:s ordförande Anu Söderström, från Finland, berättade att de 550 talarna på kongressen representerade 46 länder, alltså inte enbart Europa. Council Meeting har valt in två nya medlemsländer, Bulgarien och Estland, som hon hälsade välkomna.

– Alla pratar om Estelle just nu, sa hon också, det är verkligen ett sammanträffande. Det handlar förstås främst om prinsessdopet, men för oss arbetsterapeuter är det grevinnan Estelle Bernadotte som ska framhållas, som introducerade arbetsterapi i Sverige i slutet av 40-talet. Hon kom från USA, där området nått en bra bit på väg redan då. Vår Estelles insatser uppmärksammandes i en artikel i DN den 21 maj. 

FSA stod värd för kongressen och Inga-Britt Lindström hälsade välkommen å våra vägnar, som en av ordförandena i organisationskommittén. Hon presenterade huvudtalaren Dr Rokho Kim från WHO:s Europakontor i Köpenhamn.

Hälsa 2020 är WHO:s stora satsning för att påverka politiker och regeringar
i hela Europa att uppmärksamma hälsofrågorna, fatta beslut och göra någonting åt dem.

Invigningen ägde rum mitt i tidningens pressläggning, i nästa nummer av Arbetsterapeuten kommer ett fylligare reportage på temat Utblick Europa.

TA frågar: Vilka förväntningar har du?

Beate Götz, Berlin, Tyskland

– Jag vill veta vad som händer i andra länder i Europa, inte minst i Sverige. När det gäller hjälpmedel är ni långt framme, liksom England. Jag ska även titta på utställningen. Jag arbetar på ett dagrehabcenter för personer med neurologiska funktionsnedsättningar. Så tränar jag på svenska, har en svensk flickvän i Berlin, vi kanske bosätter hos här sedan.

Julia Straube, Gentbrugge, Belgien

– Jag är tyska, men läser min arbetsterapeututbildning i Belgien och tar min examen i juni. Utbildningen är på flamländska, det var inte lätt i början, även om språken liknar varandra. Jag vill lära mig mer om allt, men är speciellt intresserad av arbetslivsinriktad rehabilitering. Jag ska också passa på att besöka vänner här i Sverige.

Sarah Wöss och Johannes Lohberger, Altenhof/Hausruck, Österrike

– Jag vill ha inspiration och ska lyssna på seminarier som berör mitt arbetsområde som är traumapatienter. Jag har arbetat i ett och ett halvt år och träffade Johannes på min praktik. Vi är inte fler än cirka 500 medlemmar i vår arbetsterapeutorganisation. Astrid Lindgren är min idol och Sverige har en image
vi gillar, säger Sarah.

– Ända sedan jag första gången var på IKEA har jag velat åka till Sverige och det här är det bästa tillfälle jag kan tänka mig. Började arbeta som arbetsterapeut 2004 på ett institut för barn och vuxna med neurologiska funktionsnedsättningar. Ska fortsätta min utbildning med en master, säger Johannes.

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2012-06-18

Ämnen:

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.