Hoppa till innehåll

TA | Vinst en förutsättning för kvalitet

Gästkrönika av Maud Olofsson.

”Jag gjorde det för att jag ville bestämma mer själv och få bättre kvalitet i välfärdsektorn.” Ja, så berättar många kvinnor (för det är mest kvinnor) om sina drivkrafter för att starta företag. Många har tidigare varit anställda i offentlig sektor. Kvinnorna vittnar om att de jobbat i en trög organisation där besluten tas långt ifrån deras vardag och där initiativkraft, nytänkande och utvecklingsförmåga inte har tagits tillvara.

Jag blir uppriktigt ledsen när jag ser alla dessa tappade sugar inom offentlig sektor. Ja visst, jag gillar entreprenörsskap, men jag vill också att vi ska kunna vara stolta över vår offentliga sektor och att de som jobbar där ska känna arbetsglädje och stolthet varje dag de går till jobbet. Tänk om vi hade lite mer av entreprenörsanda i våra kommunala verksamheter.

Som tur är finns en utväg för alla som inte står ut eller som vill prova något annat och det är att starta eget. Det är ett mycket stort steg för många, men det är också många som beskriver den glädje de känner över att få bestämma mer själva, kring den verksamhet och service som man ger till kunder och medborgare. Jag har mött så många stolta och glada kvinnor som vågat ta klivet och som nu driver sin egen verksamhet och lever sin egen dröm. 

Att just kvalitet skulle vara drivkraften för många företag i välfärdssektorn är verkligen inte den bild man får om man följer media. Nej, här möts vi av bilden att det är rika riskkapitalbolag som tar ut skyhöga vinster och skattar utomlands, som tar över välfärdssverige. Sanningen är att det mesta av välfärdsverksamheten fortfarande bedrivs av kommuner och landsting. En liten del av företagen i sektorn ägs av riskkapitalister, men den allra största delen ägs av vanliga kvinnor och män som valt att starta egna eller gemensamma företag inom välfärdens område.

De har gjort detta för att de vill ha bättre kvalitet och jobbar hårt för att uppnå det. Vinsten är inte den viktigaste drivkraften, men den är en förutsättning för att de ska kunna fortsätta att investera i sina företag. Allt tal om att vinst är något fult riskerar snarare att försämra kvaliteten i verksamheten. För hur skulle man annars kunna investera i personalens utbildning, i nya lokaler, i bra verksamhet? I stället borde vi hylla alla dessa välfärdsentreprenörer och vara glada över att de går med vinst.


Maud Olofsson
Före detta partiledare (c) och näringsminister

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2012-05-04

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.