Hoppa till innehåll

TA | ”Jag tittar inte längre på klockan”

Fria arbetstider, närhet till hemmet och en vilja att tillföra arbetsterapeutisk kompetens inom hemtjänsten, gjorde att Stefan Sulin valde att starta eget i Nynäshamn.

Text och foto: Catharina B Tunestad

Den vita Fiaten med namnet ABC Hemtjänst AB på framdörrarna sticker ut på parkeringen. Likaså de turkosblå gymnastikskorna som Stefan Sulin bär denna gråmulna marsdag. Han tar emot utanför simhallen i Ösmo, en liten ort i Nynäshamns kommun. Här på bottenvåningen har Stefan sitt kontor sedan november i fjol då han startade före-taget ABC Hemtjänst.

I dag har han två anställda undersköt-erskor med lång erfarenhet av demens- och missbruksvård. Men fler lär det bli, säger han, bara han ”får tag på folk med rätt kompetens”.

– Jag har varit mån om att få bra rykte redan från start bland brukarna, anhöriga och övrig vårdpersonal här i kommunen och vill erbjuda en hemtjänstvård med hög kvalitet. Som arbetsterapeut gör jag alltid en första noggrann bedömning av den enskilde brukarens behov. Målet är att alla ska få rätt sorts hjälp, så att han/hon kan bli så självständig som möjligt, säger Stefan.

Det är knappt två år sedan Stefan utexaminerades från arbetsterapeutprogrammet på Karolinska institutet. Tanken på att starta eget växte fram under utbildningen och vikariatet som följde som distriktsarbetsterapeut.

– Jag skulle rekommendera alla nyexaminerade att arbeta inom äldrevården en tid. Det ger nyttiga erfarenheter, inte minst om hur andra yrkesgrupper inom äldrevården arbetar, forsätter Stefan, som är 45 år och har mångårig erfarenhet som undersköterska inom äldreomsorgen.

Han tvekade aldrig inför att starta eget och har förberett sig genom att gå på seminarier som hållits av Nyföretagarcentrum, bland annat i Nynäshamn, där han även bor sedan några år tillbaka med sambo och två bonusbarn. Han har också gått ett par kurser på Karolinska institutet om nyföretagande.

– Det svåraste var att övertyga banken om affärsidén. Vissa av klausulerna i upphandlingen var också lite knepiga. Men på kommunen var man positiv.

Stefan sticker inte under stol med att kundvalssystemet, som bland annat finns i Nynäshamn och som innebär att brukarna själva väljer vårdgivare, gynnat hans företagsidé. De första veckorna i november var han dock lite nervös.

– Då var telefonen tyst, men sen började samtalen trilla in från olika biståndshandläggare i kommunen med brukare som valt just ABC Hemtjänst. I dag har vi 25 brukare. En majoritet är äldre med demens, men vi har även en handfull personer under 65 år med missbruksproblem och lättare psykiska sjukdomar, exempelvis depression.

Än så länge fungerar Stefan lite som allt i allo, vilket han inte har något emot.

– Alltför många chefer inom vården lämnar aldrig sina kontorsstolar för att jobba ute i verkligheten. Sådan vill jag aldrig bli. Det är den dagliga kontakten med brukarna som är det mest givande med det här jobbet, säger han med eftertryck.
I dag kollar inte Stefan längre på klockan när han arbetar, det gjorde
han ofta som anställd.

– Det är en enorm frihet att kunna välja sin arbetstid, slippa långa resor till jobbet och stimulerande att kunna erbjuda en hemtjänst med ett arbetsterapeutiskt perspektiv. Inget av detta hade varit möjligt som anställd, säger Stefan, som förutom hemtjänsten, ser andra arenor för arbetsterapeuter som går i starta-eget-tankar.

– De borde snegla på de dagliga LSS*-verksamheterna som börjar säljas ut. Vilka skulle bättre kunna leda dessa verksamheter än arbetsterapeuter?

* Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2012-05-04

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.