Hoppa till innehåll

TA | Goda råd är inte dyra

Att få förverkliga en idé är den vanligaste anledningen att starta företag. Och den bästa drivkraften. Men man får inte glömma att man också måste kunna tjäna pengar

Text: Jane Bergstedt

Anette Blomqvist, affärsrådgivare på Almi i Växjö, jämför att driva företag och tjäna pengar med att leva och andas, syre måste man ha.

– Det gäller att tänka igenom sitt erbjudande, göra budget och affärsplan. Hur ska företaget tjäna pengar så att det går att leva på, hur når man tillräckligt med kunder? Det tar oftast längre tid att komma i gång än man kanske tänkt sig, så en privatekonomisk buffert är inte fel att ha, säger hon.

Är man arbetslös kan man få a-kassa under sex månader för att hinna få i gång sitt företag. Många startar eget vid sidan om ett arbete, går kanske ned i tid och har på så sätt lite ekonomisk trygghet.

– Det är ofta ett bra sätt, men se till att informera chef och arbetsgivare om dina planer. I många anställningsavtal finns skrivningar om vilken typ av bisysslor man tillåter och det är inte ovanligt med förbud mot att starta konkurrerande verksamhet. Ta också reda på hur din a-kassa fungerar när det gäller egen verksamhet vid sidan av en anställning. Många gånger måste man låta företaget vila, eller till och med lägga ned, för att få någon ersättning från a-kassan.

Almi Företagspartner är ett statligt bolag som finns över hela landet för att ge råd och stöd och även hjälpa till med finansiering. Anette tipsar, förutom om Almis egen hemsida, om sajten www.verksamt.se där man hittar i princip allt man behöver veta, både information och verktyg, exempelvis hur man gör en affärsplan. Bakom sidan ligger Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket.

– Vill man starta en enskild firma kan man göra det direkt på sajten med hjälp av en e-legitimation.

För många är enskild firma den enklaste företagsformen, om man tänkt sig att enbart sälja sina egna tjänster och inte ha anställda, när telefon och dator räcker som arbetsverktyg. Det är enkelt och går snabbt. Men, påpekar Anette, i de flesta andra fall, om man behöver hyra lokal, köpa in redskap och anställa personal, ska man absolut starta ett aktiebolag.

– Valet av företagsform avgörs av vilken typ av verksamhet man ska bedriva.
50 000 kronor krävs för att starta ett bolag, men pengarna kan man använda i rörelsen.

Många föredrar att göra affärer med aktiebolag, det inger större förtroende. Och ska man lägga anbud vid offentlig upphandling kan det också vara ett plus.
Den stora skillnaden mellan enskild firma och aktiebolag, förutom kravet på aktiekapital, är att man skiljer på företagets ekonomi och sin egen i händelse av konkurs. Man riskerar inte att kronofogden tar villan.

Almi hjälper som sagt till med finans-iering, vid sidan av vanliga banklån. Om man har en innovativ idé – det kan vara en produkt eller tjänsteidé – kan man få ekonomiskt stöd för att utveckla den. Villkoren är lite mer fördelaktiga för kvinnor.

– Många drar sig för att starta eget för att det verkar så krångligt med skatter och moms och en massa administration, men det ställer sällan till några stora problem. Skatteverket är mycket bra att ha att göra med. Man kan också ta hjälp med bokföring och liknande om det känns som ett oöverstigligt hinder. Självklart ska man pröva om vingarna bär, så slipper man gå och ångra sig resten av livet, säger Anette Blomqvist.

Om man är mer intresserad av att driva företag, än att utveckla en egen idé, kan man alltid köpa ett företag. Det finns många som vill sälja sina verksamheter, inte minst i den grånande 40-talist-generationen, när ingen i familjen kan eller vill ta över. Då behöver man inte starta från scratch, utan kan fortsätta att utveckla en redan inarbetad idé och kundstock. Även här kan Almi hjälpa till med råd, stöd och finansiering.

Nyföretagarcentrum, som finns i ungefär 200 kommuner, ger också kostnadsfria råd till nyföretagare. Se vidare på www.nyforetagarcentrum.com.

Att tänka på

Du har en idé, men vet du hur du ska skaffa kunder? Det kan vara bra att ha en
liten privatekonomisk buffert. Att starta enskild firma är snabbt och enkelt och passar om du främst tänker jobba ensam. Aktiebolag kräver 50 000 kronor i
grundinsats, men är bättre om du tänker växa och anställa personal. Det finns stöd att få, exempelvis via Almi. Många svar på dina frågor hittar du på
www.verksamt.se.

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2012-05-04

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.