Hoppa till innehåll

TA | FORTE-projektet stödjer entreprenörskap

Sedan flera år tillbaka jobbar Linköpings universitet (LiU) med att integrera design och entreprenörskap i sitt arbetsterapeutprogram. Samhället förändras och erbjuder nya möjlig-heter även inom vården.

Text: Linda McGurk

Hur skulle en arbetsterapeut kunna hjälpa en äldre, miljömedveten kvinna som källsorterar och bor själv hemma, men har svårt för att transportera sitt avfall till återvinningsstationen? Det är ett av flera tänkbara problem som blivande arbetsterapeuter och ingenjörsstudenter på LiU ställs inför, när de samarbetar i ett gemensamt designprojekt under utbildningens femte termin.

Uppgiften är att ta fram konkreta förslag på produkter eller tjänster som kan hjälpa människor i vardagen. Med hjälp av EU-projektet FORTE får arbetsterapeutstudenterna nu dessutom fördjupa sig i hur produkten kan tas från idéstadiet till marknadsföring och försäljning: Vem skulle kunna köpa produkten? Finns det någon marknad för den? Vilka är konkurrenterna?

– I grunden handlar det om att våga tänka kreativt och friare kring problemlösning, säger Jane Holstein, adjunkt på arbetsterapeutprogrammet.

– Jag tyckte det var jättebra och väldigt lärorikt. Man fick upp ögonen för nya saker som man kan arbeta med som arbetsterapeut, säger studenten Emma Hagström.

FORTE är ett europeiskt samarbete som syftar till att främja kvinnors entreprenörskap inom vård och omsorg. LiU erbjöds att delta tack vare sitt mångåriga arbete med just de här frågorna, bland annat baserat på den australiska arbetsterapeuten Marilyn Pattisons arbetsmaterial om entreprenörskap inom arbetsterapi.

Universitetet fick totalt 500 000 kronor, som delas mellan arbetsterapeutprogrammet på Institutionen för Välfärdsstudier  och Institutionen för Ekonomisk och Industriell utveckling (IEI). Inom ramen för FORTE-projektet kan blivande arbetsterapeuter även välja att delta i en ny distanskurs i entreprenörskap som hålls av IEI.

– Som samhället ser ut i dag förändras yrket hela tiden, nu med hemsjukvård och privatisering. För att vi arbetsterapeuter ska kunna konkurrera så behöver vi visa att vi behövs. Det är därför vi tycker att entreprenörskap är så viktigt, säger
Jane Holstein.

Jane Holstein tror att de nya FORTE-stödda satsningarna på entreprenöriellt tänkande kommer att göra studenterna bättre förberedda på olika problem som de kan ställas inför i framtiden. Tanken är också att visa på alternativa vägar in i yrkeslivet. Även om det än så länge är relativt få av studenterna som startat eget efter utbildningen, så menar Jane Holstein att det numera är fler nyexaminerade arbetsterapeuter som vågar söka jobb som är inriktade mot företag.

– Det sägs att det finns mindre entreprenörskap i kvinnodominerade yrken för att kvinnor bara är intresserade av att hjälpa människor. Jag vet inte om jag håller med om det.

Den generationen som växer upp nu tänker inte så, de ser spännande möjligheter att göra något för sig själva, samtidigt som de jobbar med människor.

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2012-05-04

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.