Hoppa till innehåll

TA | ”Ett spännande jobb som ger resultat”

TA möter Monica Rydén i Mitt i vardagen.

Text och foto: Ulla-Karin Höynä

Sedan 2009 pågår en nationell översyn av hjälpmedelsfrågor inom psykiatrin som Hjälpmedelsinstitutet ansvarar för. Monica Rydén är projektledare med en bakgrund inom psykiatrin och specialiserad inom hjälpmedel, kognition och psykiska funktionsnedsättningar. Hon började tidigt fundera på rehabilitering inom detta område och har uppfattningen att hjälpmedel inom psykiatrin fortfarande är ett eftersatt område. 

Vad anser du man bör göra?

– Jag skulle önska att rehab och behandling kunde gå hand i hand. Jag anser att det finns en övertro på behandling inom psykiatrin.

Vad gör psykiatri till ett så givande område?

– Jag brinner verkligen för psykiatrin, det är väldigt roligt att arbeta med. Mitt treåriga regeringsuppdrag visar att det saknas kunskap om personer med psykiska funktionsnedsättningar, vad som är deras svårigheter och vad de klarar av. En annan slutsats är att förskrivning av hjälpmedel varierar väldigt beroende på var i landet man bor. På vissa håll finns det gott om hjälpmedel och på andra orter är det väldigt smalt – ibland till och med nästan obefintligt. Som arbetsterapeut anser jag att man bör profilera sig och bli tydlig. Inom psykiatrin arbetar man i team och är ofta ensam i sin yrkesgrupp. Det gäller att kliva fram och ta plats, att marknadsföra sig. Det är ingen annan som kommer att göra det åt dig.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?

– Det skiftar. Jag kan föreläsa och undervisa om lönsamhetsaspekten kring hjälpmedel eller besöka kommuner ute i landet och informera. Ena dagen är jag i Västerås och den andra dagen kan jag vara i norra Sverige. Jag reser nästan två dagar per vecka.

Vad tycker du om att vara på resande fot?

– Det ingår i jobbet. HI har ju ett nationellt uppdrag och då måste man vara beredd på att resa i hela landet. Jag anser att det inte går sitta på kontor och förmedla kunskap om hjälpmedel. Jag brukar ofta ha med mig hjälpmedel när jag besöker kommuner, skolor eller behandlingshem.

Kan du ge ett konkret exempel?

– Nästa vecka ska jag till kvinnofängelset på Färingsö och märka upp deras kök. Det gör att det kommer att gå åt mindre energi och de kan undvika stress när de ska laga mat. Jag tycker det är spännande för att det ger ett tydligt resultat och underlättar för dem som har en kognitiv funktionsnedsättning.

Namn: Monica Rydén.
Arbetar som: Arbetsterapeut och projektledare, Hjälpmedelsinstitutet (HI), Sundbyberg.
Ålder: 58 år.
Bor: Mariefred.
Familj: Make och två vuxna söner.
Arbetsterapeutexamen: 1990.
Läser just nu: Brobyggarna av Jan Guillou.
Fritid: Vara på sjön och fiska.
Arbetsterapeutens styrka: Att inte enbart se diagnosen – utan hela människan.

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2012-05-04

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.