Hoppa till innehåll

TA | En ”obehagligt realistisk” och tankeväckande bok

Bokrecension av "Jag ska egentligen inte jobba här".

Titel: Jag ska egentligen inte jobba här
Författare: Sara Beischer, Ordfront förlag

Moa är 19 år och åker till Stockholm för att bli skådespelare. För att kunna försörja sig tar hon jobb som timvikarie på ett kommunalt äldreboende inrymt i ett före detta mentalsjukhus. Genom boken får vi följa Moas jakt på drömmen att komma in på teaterhögskola, men även hur hon steg för steg anpassar sig till sitt arbete på äldreboendet.

Beskrivningarna av hur det kan vara att arbeta på ett kommunalt äldreboende är obehagligt realistiska, där författaren inte räds ingående beskrivningar av missförhållanden, död och kroppsvätskor. I början är Moa avståndstagande, hon ska ju egentligen inte jobba där, men undan för undan fångas Moa av de äldres personligheter och glider över till att bli en av de engagerade som månar om ”sina” äldre.

I boken finns några glimtar av arbetsterapeutens arbete, som dessvärre inte är direkt smickrande. Det är bilden av de gamla som gjort sina färgglada namnskyltar ihop med arbetsterapeuten som har pysselstunder och chokladbingo och Moas föreställning om arbetsterapeuter och sjukgymnaster som leverantörer av hjälpmedel, ett arbete som hon funderar över att någon överhuvudtaget kan välja.

Jag ska egentligen inte jobba här är en välskriven berättelse om hur ett första möte med äldrevården i Sverige kan upplevas av en ung person på väg ut i arbetslivet. Det är ingen förskönad bild som ges, utan sorgligt nog är det nog en bild som ligger alltför nära sanningen. Det osköna och fula i de äldres förfall och döende beskrivs, men även det vackra i de relationer som kan uppstå, liksom det stressiga arbetet som utförs av outbildad personal, som egentligen vill något annat med sina liv och som bara råkar hamna där. En tankeväckande bok väl värd att läsa.

Åsa Larsson
Universitetslektor i arbetsterapi,
Linköpings universitet, FSAs Äldreutskott

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2012-05-04

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.