Hoppa till innehåll

TA | Styrkan sitter i huvudet

Redaktören har ordet

Debatten har varit intensiv kring tv-serien Mot alla odds där tio personer med någon form av funktionsnedsättning genomförde en strapatsrik resa tillsammans. 150 tuffa mil från Victoriafallen i Zambia till Skelettkusten i Namibia. I går kväll såg jag det sista programmet när åtta av de tio nådde målet och kunde kasta sig i havet. Två sidor har stått emot varandra i diskussionerna kring programmet, ska ”funkisar” alltid behöva buntas ihop i egna reservat i stället för att synas med vem som helst i vilket program som helst. Som Lovisa Söderberg, programledare för Bolibompa, som sitter i rullstol och inte gör något väsen av det. Jag tror hur som helst att alla som sett Mot alla odds har imponerats av deltagarna, av deras envishet och styrkor och lärt känna dem som människor, att vi inte enbart sett funktionshindren. Positivt var det också att det inte handlade om att rösta ut någon, utan att samarbetet kom i fokus.

Styrkan sitter i huvudet, kommenterade expeditionsledaren Natasha Illum Berg när de nått målet. Ja, nog såg vi kraften och det vill Arbetsförmedlingen också att vi gör i sin kampanj för jobb till människor med funktionsnedsättningar. Okunnigheten och rädslan är stor bland många arbetsgivare, de ser bara problem och inga styrkor.

Om de inte vågar ta steget och åtminstone erbjuda praktikplatser, för då blir gruppen ”funktionshindrade” plötsligt individer och personligheter man lär känna. Som hos Rusta Gotland eller Möllers Bil i Örebro som bara har positiva erfarenheter.

Arbete åt alla med fokus på unga med funktionsnedsättningar är temat i detta nummer. Ungdomsarbetslösheten är stor som den är och inte mindre för den här gruppen. Det är gott att läsa vad butikschefen Tobias Mattsson säger både om samhällsansvar och att ungdomarna ger så mycket tillbaka, om glädjen det ger att se deras utveckling. Kom igen Sveriges alla arbetsgivare!

Missa inte heller Bodil Jönsson funderingar i artikelserien Aktivt åldrande. Något fantastiskt håller på att ske, skriver hon, som inte ska reduceras till samhällsekonomi eller ändrad pensionsålder. Nej, det är större än så att vi lite äldre som lever nu kommer att ha möjlighet att använda våra båda hjärnhalvor mer i balans än yngre och hitta de viktiga sammanhangen. Läs och begrunda!

Trevlig läsning!

Jane Bergstedt

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2012-03-22

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.