Hoppa till innehåll

TA | Stöd till studerande

Om det är problem i arbetslivet är vägen via universitet och högskola enklare för personer med funktionsnedsättningar. Stöd finns i diskrimineringslagstiftningen.

Text: Jane Bergstedt

Åsa Löwgren är koordinator för studenter med funktionshinder vid Linköpings universitet och har fler kollegor runt om i landet, som också är utbildade arbetsterapeuter.

– Det är de funktionshinder som inte syns som är de vanligaste, till exempel dyslexi. Och de nya neuropsykiatriska diagnoserna ökar hela tiden, berättar hon.
– Vi måste ha ett intyg, och grunden för att få stöd är ett permanent funktionshinder eller långvarigt, minst sex månader. Det är studenternas eget ansvar att se till att få det stöd de behöver och de väljer själva om de vill berätta för lärare och andra elever. De flesta gör det, det underlättar.

Stödet handlar exempelvis om anteckningshjälp under föreläsningar av så kallade medstudenter, ett populärt extraknäck. Förlängd examenstid är vanligt, det brukar vara 20 minuter per skrivtimme. I vissa fall även tentamensdatorer och möjlighet att sitta i enskild sal, en lugnare miljö. Mentorstöd finns att tillgå en timme i veckan för att få hjälp att planera och strukturera sina studier.

– Vi har några studenter med narkolepsi här, de får somna på skrivningarna och väcks efter ett tag och får också förlängd examenstid. De kan spela in föreläsningar eller ha anteckningshjälp, säger Åsa Löwgren.

Talböcker är självklara hjälpmedel, teckentolkning likaså, men den behöver bokas i förväg. Åsa påpekar att det är bra om studenterna hör av sig i god tid, gärna redan i samband med sin ansökan och gör ett studiebesök på lärosätet.

– Det är en fördel att ha arbetat inom landstinget tidigare, jag har ett stort nätverk som känner till mitt arbete och kan tipsa sina patienter.

Läs mer på http://www.studeramedfunktionshinder.nu

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2012-03-22

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.