Hoppa till innehåll

TA | Magnus banade väg för fler praktikanter

Möller Bil AB i Örebro har 100 anställda. De fick en förfrågan från en yrkesskola för hörselskadade och döva för blivande bilmekaniker om en praktikplats. Verkstadschefen Lars Jennefors svarade ja.

Bildtext: Det var tidigare verkstadschefen Lars Jennefors som tackade ja till att ta emot praktikanter från första början. Sedan dess har killarna i verkstaden hos Möller Bil i Örebro tagit hand om många praktikanter med funktionsnedsättning. Det har aldrig varit några problem. Närmast kameran Tony Gustavsson, delvis skymd Mats Johansson och i bakgrunden Wissam Mahmoud.

Text: Ulla-Karin Höynä
Foto: Möller Bil

Hur gjorde ni?

– Vi förstod att praktikanten skulle behöva lite mer handledning. Vi diskuterade vilka jobb han skulle klara av. I verkstaden hade vi en handledare som lärde sig teckenspråk. De hade mycket kontakt med varandra och samarbetet fungerade väldigt bra. När praktikanten Magnus Olofsson var klar med sin utbildning anställde vi honom. Han arbetar självständigt och har inga problem med att göra sig förstådd. Vi ser honom som vilken anställd som helst, säger Lars Jennefors, numera konsult på bilföretaget.

Vilka förberedelser gjorde ni och hur förmedlade ni det till verkstadspersonalen?

– Vi kände att det var väldigt viktigt att han kom in på rätt sätt och diskuterade vad detta skulle kräva av oss i tid. Vi hade ju gett oss in på det här och tagit ett särskilt ansvar. Vi visste inte alls hur det skulle bli, eftersom det var första gången. Men vi såg det som positivt. Jag anser att en arbetsplats ska spegla samhället i stort och det är viktigt att ledningen driver de här frågorna.

Hur fungerar detta socialt?

 – Min erfarenhet är att de flesta är så pass medvetna att det gått av bara farten att bli en i gänget.

Har ni haft fler praktikanter?

– Magnus Olofsson var den första praktikanten med en funktionsnedsättning. Under årens lopp har vi haft många från yrkesskolan på praktik. Vi har inte några som helst problem med det. Nu tar Magnus emot egna elever och det är kul.    

Har ni gjort några särskilda anpassningar av arbetsplatsen?

– Det enda vi har gjort är att installera ett brandlarm i form av en blixtlampa och Magnus har en datorskärm kopplad till en ringsignal som han läser av
när det ringer. Nu för tiden ser vi till att det finns en teckentolkare med Magnus på personalmöten och teknisk information.

”Man måste vara envis och söka” 

Magnus Olofsson är bilmekaniker och döv. Under sin yrkesutbildning i Örebro praktiserade han på Möller Bil och fick erbjudande att börja där.

Trodde du att det skulle gå att få jobb?

– Jag tänkte aldrig att det skulle vara svårt. Man måste vara envis och söka, svarar han. 

Magnus Olofsson är nu en erfaren bilmekaniker. Han har haft eget företag, men fick väldigt mycket jobb och valde att bli anställd igen. Han är tillbaka på bilföretaget, där han började för 14 år sedan. Han har samma arbetsuppgifter som arbetskamraterna, förutom när det gäller vissa ljudfel. Men behövs det frågar han arbetskamraterna om de kan lyssna åt honom, så att han kan åtgärda felet. 

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2012-03-22

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.