Hoppa till innehåll

TA | ”Glad och stolt över mitt nya jobb”

TA möter Lena Karlsson i "Mitt i vardagen"

Text: Jane Bergstedt
Foto: Eva Johannesson

Lena Karlsson har jobbat med många olika områden inom arbetsterapi: psykiatri i några år, arbetslivsinriktad rehabilitering i Samhall Resurs (numera Arbetslivsresurs) i fyra år, som rehab-samordnare i primärvården i åtta år och nu inom vuxenhabiliteringen.

Du har nyligen bytt jobb?

– Ja, jag är stolt och glad att ha kunnat byta spår. På ett sätt känns det som att komma hem igen. Innan jag utbildade mig till arbetsterapeut arbetade jag inom den särskilda omsorgen i säkert 20 år. När familjen började klara sig själv satsade jag på en utbildning och arbetsterapeut kändes mest rätt. Jag blev klar i Linköping januari 1997.

Nyttan av tidigare erfarenheter?

– Åren inom omsorgen gav mycket. Vi hade en fantastisk chef där som lärde oss ”att ha händerna på ryggen och bita oss i tungan” för att ta vara på så mycket som möjligt av individernas egna resurser. Och de åtta åren som rehabsamordnare var också stimulerande och lärorika, jag fick lägga upp mycket av det jobbet själv. Jag tycker om att möta människor i deras egna miljöer, hemma och i skolan och på jobbet. Det bidrar till bra lösningar.

Hur ser det nya jobbet ut?

– Vi jobbar i ett team, som består av psykologer, kuratorer, arbetsterapeuter, sjukgymnaster och en logoped på deltid. Det är roligt att arbeta tillsammans, men det kräver också att vi ger och tar, det är lätt att trampa in på varandras områden. Många är nya, inte bara jag. Vi arbetar med många olika typer av
diagnoser vilket gör jobbet både spännande och skiftande. Allt från hjälpmedel till de neuropsykiatriska diagnoserna som handlar mer om strukturstöd, att hjälpa människor att få vardagen att fungera, både arbete och fritid.

Några utmaningar?

– Överföringen av ungdomarna från barn- och ungdomsteamet till vuxen-teamet är en stor omställning. Det måste hanteras på ett bra sätt, både för individen som tar sina första steg in i vuxenlivet och för föräldrarna, som
kan ha lite svårt att släppa taget.

Och så det egna företaget?

– Ja, vet du, det är på ett sätt avkopplande, ger möjlighet att rensa huvudet, nästan meditativt. Jag är fullständigt närvarande och koncentrerar mig på den jag behandlar, helst under tystnad med skön musik i bakgrunden. Men
det är förstås upp till kunden.

Fakta

Namn: Lena Karlsson.
Arbetar som: Arbetsterapeut med habilitering i vuxenteamet Motala-Mjölby, Östergötlands läns landsting.
Ålder: 56 år.
Bor: Normlösa, en liten by nära Mantorp.
Familj: Make och tre vuxna barn, fyra barnbarn.
Fritid: Eget företag som massör med lokal i Motala sedan 2004. Den lilla tid som blir över avsätts till utomhusmotion efter årstiderna och barnbarnen.
Läser just nu: Hinner inte, tycker om att läsa, men det blir mest barnböcker för barnbarnen numera.
Arbetsterapeutens styrka: Att vi möter männi-skor i deras egen miljö och vardag.

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2012-03-22

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.