Hoppa till innehåll

TA | Hallå där ...

...Viveka Lindström, verksamhetsansvarig för Bostadscenter.se som nu blir en permanent verksamhet.

Foto: Helena Tiderman

I vilken form fortsätter ni?

– Rörelsehinderförbunden har bildat en ekonomisk förening. I tre år har Allmänna Arvsfonden finansierat oss, men målsättningen var hela tiden att skapa en permanent verksamhet. Vi är mycket glada att kunna fortsätta, behovet att finna kunskap samlad på ett ställe är stor, hos både allmänheten och handläggare av ärenden om bostadsanpassning. Allt finns på sajten www.bostadscenter.se.

Hur ska ni finansiera verksamheten?

– Dels genom annonser och dels genom kursverksamheten, som går bra. De flesta som går våra kurser är arbetsterapeuter och flera av dem är också handläggare. Att skriva intyg rätt är inte helt lätt. Behoven beskrivs i intygen med underskrift, men sedan kan man, i rollen som sakkunnig, lämna eventuella förslag till åtgärder på ett papper vid sidan om. Här blir det ofta fel.

Annat som kan bli problem?

– Ja, när man är i behov av bostadsanpassning kan det vara svårt att formulera ”vad är det jag vill kunna göra och vad är det som hindrar mig?”. Vi håller på att utveckla en behovsguide som ger ett bra underlag inför hembesök av arbetsterapeut och för att sen kunna gå vidare och söka bostadsanpassningsbidrag. Guiden ska vara klar till brukarmässan ”Hjultorget” i maj.

Vilka besöker sajten?

– Det är allt från brukare till handläggare, men även en del hantverkare. Vi har tusentals besökare och de vanligaste frågorna från brukarna handlar om vem man ska vända sig till, om man måste betala en del själv, och flyttfrågor, exempelvis om man får bidrag till anpassningar i den nya bostaden också.

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2012-03-22

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.