Hoppa till innehåll

TA | RGRM-metodens skapare Ronnie Gardiner – personlig katastrof ledde till nytt liv

Ronnie Gardiner flyttade från USA till Sverige 1963. Han fyller 80 nästa sommar och han är fortfarande aktiv på toppnivå som trumslagare. Trots betydande musikaliska framgångar ser han skapandet av RGRM-metoden som höjdpunkten i sitt liv.

Text: Leif Domnérus

När Ronnies fästmö brutalt mördades 1980 var Ronnie mycket nära att ta livet av sig. På väg att dränka sig i havet mötte han en svårt handikappad pojke som log vänligt mot honom. Händelsen gjorde att Ronnie besinnade sig. Utifrån sin profession som trumslagare bestämde han sig för att försöka skapa ett rehabiliteringsprogram för olycks- och sjukdomsdrabbade människor.

Efter drygt tio års egna studier och tankearbete – parallellt med karriären som musiker – lanserade han sin egen Ronnie Gardiners Rytm- & Musik-metod (RGRM). De första åren ledde han all kursverksamhet själv, samtidigt som han målmedvetet utarbetade en pedagogik för att föra ut den rytmbaserade metoden på bredare front.

För närvarande finns cirka 250 legitimerade RGRM-terapeuter, från Kalix till Ystad. Främst arbetsterapeuter, men även sjukgymnaster samt lärare och musikutövare.

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår för närvarande ett flerårigt tvärvetenskapligt forskningsprojekt med en budget på hela tjugo miljoner kronor. Syftet är att undersöka hur kulturaktiviteter som musik, rytm och dans påverkar hjärnan hos personer som haft stroke. Projektet Kultur och hjärnhälsa innefattar ett 20-tal forskare och fyra professorer.

RGRM-metoden ingår som en väsentlig del av den omfattande vetenskapliga undersökningen. Nästa år redovisas resultatet huruvida musik och rytm även rent vetenskapligt kan sägas utgöra en läkande faktor i hjärnskadesammanhang.

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2012-02-10

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.