Hoppa till innehåll

TA | Personliga hälsokonton på nätet

De personliga hälsokontona ska kunna hålla reda på allt från recept och provsvar – till när vi behöver förnya vaccinationer.

Idén att kunna samla all information på ett ställe, ett eget arkiv på nätet,
har funnits länge, enligt Lena Furmark, politiskt sakkunnig på Socialdepartementet.

– Syftet är att öka medborgarnas engagemang när det gäller den egna hälsan. Hälsokontot blir ett verktyg för människor som vill veta mer och vara aktiva. Här kan var och en samla den information man vill, från många olika håll och föra in egen statistik. Starten ska ske hösten 2013, säger Lena Furmark som är ordförande i styrgruppen för utvecklingen av personliga hälsokonton.

Hälsokontot kommer vara frivilligt, men staten gör upphandlingen och tillhandahåller plattformen. På sikt kommer många tjänster och applikationer att kunna anslutas till kontot. Lena Furmark nämner som exempel stegräknare som kan kopplas direkt till kontot.

– Teknikutvecklingen är snabb, möjligheterna kan vi knappast ens ana. Men vad man vill använda kontot till är upp till var och en. Likaså om man vill låta andra hämta uppgifter från kontot, eller inte. Säkerhet och integritetsfrågor har hög prioritet, det kommer att likna bankkonton, säger Lena Furmark.

En grund till statens satsning, som innebär 40 miljoner under nästa år och därefter 100 miljoner kronor årligen, åtminstone mandattiden ut, är forskning som konstaterat att de som är engagerade och delaktiga i sin hälsa gör färre onödiga läkarbesök, mår bättre och tillfrisknar fortare.

Hälsokontot är inte tänkt att lagra hela journaler, som ju finns samlade i Nationell Patientöversikt (NPÖ) (se artikel sid 16), men man ska kunna överföra delinformation från sina journaler om man vill, exempelvis provsvar.

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2012-11-19

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.