Hoppa till innehåll

TA | Nya digitala världen svindlar

Redaktören har ordet

Framtiden är redan här – i alla fall om vi pratar om den nya digitala världen som integreras alltmer i våra liv – i ett tempo som svindlar. Det går inte många månader innan vi ställs inför faktum: jaha, nu är den här manicken också förbrukad. Dags att uppgradera – igen.

Det var inte så värst länge sedan elektronikkedjorna sålde de sista videobandspelarna. Nu får man ofta åka till någon obskyr second hand-marknad i utkanten av stan för att hitta ett exemplar som rullar. Snart finns de endast att skåda på Tekniska museet.

Våra små har endast sett platta tv-skärmar. Utom hos farmor. Och då pratar vi inte om hundra år sedan tjock-tv dominerade i våra hem, möjligen om sex, sju år.

Ibland önskar jag att det fanns en fjärrkontroll för den digitala utvecklingen. Då skulle jag trycka på ”paus” alternativt ”ultrarapid”. Bakåtsträvare? Nej, jag vill bara hinna tänka. Jag är varken särskilt sentimental eller någon som faller i trans när det pratas om ”den gamla goda tiden”. För särskilt god var den inte. Då, liksom nu, fanns det mycket som var dåligt, som jag inte vill ha tillbaka för allt i världen. Som när det bara gick att boka läkartid genom en fast telefon, dessutom under begränsad tid på dagen – ofta när man själv inte hade tid. Så är det förvisso fortfarande på sina håll (begränsad telefontid), men här håller någonting på att ske. Sjukvården har börjat öppnat upp sina bokningssystem så att vi kan boka en tid framför datorn eller via mobilen när vi själva har tid. Det är super.

Vi står inför ett paradigmskifte, menar de som är insatta på området e-hälsa. Om detta handlar en stor del av det här numret. Frågan är inte om den tekniska utvecklingen är av godo eller ondo, utan hur vi förhåller oss till alla möjligheter och svårigheter som den för med sig. Ju mer ”kompatibla” våra journaler blir med olika vårdgivare – ju mer ökar risken för övertramp av den personliga integriteten. Men så länge vi får ut mer av tekniken än vad den tar ifrån oss, protesterar vi inte. Som alltid både skräms och fascineras vi av det som är nytt.

Läs om möjligheten till ett personligt hälsokonto – ett sätt att slippa rabbla din sjukdomshistoria för varje ny vårdpersonal du träffar, om vilka möjligheter telemedicin öppnat upp, speciellt i glesbygden, och hur arbetet med Nationell Patientöversikt (NPÖ) fortskrider, där ett gemensamt språk blir allt viktigare för dokumentationen.

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2012-11-19

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.