Hoppa till innehåll

TA | Stora brister i vård och rehabilitering efter stroke

Den otydliga ansvarsfördelningen mellan kommuner och landsting gör att strokepatienter riskerar att bli utan stöd och hjälp. Omkring tio procent av kommunerna erbjuder inte alls rehabilitering trots laglig skyldighet, visar Socialstyrelsens utredning som presenterades i slutet av november.

FSA har länge framfört behovet av rehabilitering som bland annat utförs av arbetsterapeuter. För att komma tillrätta med bristerna behövs många fler arbetsterapeuter för att kunna bedriva en god rehabilitering för strokepatienter.

– Bristerna är större än väntat. Detta är första gången vi gör en total utvärdering av strokevården. Det finns en stor förbättringspotential, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm.

I mer än hälften av kommunerna saknas i praktiken samordning mellan kommuner och landsting för eftervården av strokepatienter.

– Det otydliga ansvaret gör det svårt för patienter och anhöriga att veta vem man ska vända sig till. Personalen vet inte alltid vem de har ansvar för. Samverkan är mycket viktig och vi ser att där rutiner finns och följs når man klart bättre resultat med rehabiliteringen, säger Matilda Hansson, utredare vid Socialstyrelsen.

Jane Bergstedt, red.

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2011-12-19

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.