Hoppa till innehåll

TA | Rädsla för ”horder av sjuka”

Sjuksköterskan Anne Sjögren var med och startade Rosengrenska stiftelsen 1998 för att ge papperslösa sjukvård. För det fick hon Stieg Larsson-priset förra året. Sedan 2008 drivs arbetet i samarbete med Röda Korset, där Anne Sjögren nu är anställd.

Text: Jane Bergstedt

– Att vägra papperslösa vård är så tvärtemot vad Sverige officiellt säger sig stå för, att alla människor är lika mycket värda, att alla ska behandlas lika, säger hon med emfas från Landvetters flygplats på väg till en föreläsning i Bryssel.

Rosengrenska arbetar tillsammans med Röda Korset med ett nätverk av flera hundra personer, främst vårdpersonal i Göteborgsområdet. Med hjälp av en jourtelefon och en mottagning en gång per vecka organiseras nätverket Vård för papperslösa. Liknande mottagningar ordnas på flera orter i landet av olika frivillignätverk.

– Att inte få ge vård till alla människor som behöver det strider också mot all yrkesetik inom vården och den sitter djupt, säger Anne Sjögren.

Hon tror att det är rädsla som ligger bakom hela förhalningsprocessen. Ett slags felriktad omsorg om Sverige, att det ska komma ”horder av sjuka” och belasta vår sjukvård.

– Vi måste vara på vår vakt när främlingsfientligheten breder ut sig både här och i ”Fort Europa”, som stänger sina gränser mot resten av världen. Rätten till vård används som slagträ i den politiska debatten.

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2011-12-19

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.