Hoppa till innehåll

TA | Kylan kan vara en plåga

Raynauds fenomen är ganska okänt. Sjukdomen innebär problem med kyla i fingrar och tår, men går att mildra med rätt hjälp

Bildtext: Smärta, nedsatt känsel och domningar är vanliga symptom på Raynauds fenomen. Fingrarna blir vita och sedan blåaktiga.

Foto: Röda Korsets sjukhus

Att kunna ta en promenad i ett gnistrande vinterlandskap är en självklarhet för de flesta, men har du Raynauds fenomen kan en vistelse ute när det är kallt vara en plåga. Du kanske även har problem att plocka frysta varor i affären, hänga kall och blöt tvätt, ta en tur på cykeln eller utföra ditt arbete.

Raynauds fenomen innebär svåra köldproblem i fingrar och tår som utlöses av kyla. När detta händer blir fingrar och tår vita och/eller blå. Fingrarna blir ofta känsellösa, man blir fumlig och får försämrad finmotorik och det kan även göra mycket ont. I svåra fall kan smärtsamma sår uppstå på fingrar och tår.

Det är inte ovanligt att personer med sådana symtom länge sökt hjälp för sina köldproblem, men inte hittat rätt och inte känner att de har blivit tagna på allvar. Det finns inget botemedel mot sjukdomen, men med rätt kunskap och värmehjälpmedel finns det ändå mycket man kan göra för att lindra problemen och de begränsningar det leder till i vardagen. Det är fullt möjligt att vara ute i kylan utan att trigga symtomen och det kan bli lättare att klara vardagliga aktiviteter.

På Armprotesenheten på Röda Korsets Sjukhus i Stockholm finns en liten verksamhet som har avtal med Stockholms läns landsting för patienter med Raynauds fenomen. Där träffar man omkring 90 nya patienter varje år.

Patienten får träffa en arbetsterapeut som utreder köldproblemen och deras inverkan på vardagslivet. Patienten får lära sig mer om vad Raynauds fenomen innebär och de får information om förebyggande egenvård och strategier för att motverka symtomen. De får titta på bra produkter som tumvantar, handledsvärmare, strumpor och sulor och får med sig tips om inköpsställen.

Patienten får även titta på olika sorters värmehjälpmedel. Vid det första besöket får de med sig värmekuddar att ha i vantarna. Vid ett uppföljande besök utreds hur patienten har tagit till sig informationen och hur det har gått med värmekuddarna. Om de har fungerat bra finns det möjlighet till ordination.

Med den kunskap och helhetssyn som arbetsterapeuterna har kan vi bidra med mycket för denna patientgrupp. Vid svåra problem kan det vara nödvändigt med ett besök hos läkare för ordination av handskar eller sulor med värmeslingor.

Maria Nilseryd
Leg arbetsterapeut, Röda Korsets sjukhus

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2011-12-19

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.