Hoppa till innehåll

TA | Våga göra något nytt

Gästkrönika av Maria Wetterstrand, fri grön samhällsdebattör och ex-språkrör för Miljöpartiet de Gröna.

I början av 2000-talet höjdes skatten på villaolja. Det klagades högljutt från många håll. Skräckscenarier målades upp. Folk skulle tvingas från hus och hem, glesbygden skulle avfolkas och pensionärer riskerade att frysa ihjäl i sina stugor.

Nu är villaoljan i princip borta. Glesbygden avfolkades inte, folk lämnade inte sina hus och pensionärerna frös inte ihjäl. Naturligtvis inte. Det finns ofta en djup konservatism som gör människor rädda för förändring. Men människan har också en fantastisk förmåga att hitta lösningar när det behövs.

Medan villaoljan försvann fick många företag ett uppsving. De som säljer pelletspannor, pellets och flis, de som installerar bergvärme, energikonsulter och fjärrvärmebolag. Sverige är i dag nästan helt fritt från olja för uppvärmning. Och vi gjorde omställningen några år innan oljan blev rekorddyr på världsmarknaden. Jag tror de flesta var tacksamma att de inte satt kvar i ett beroende av villaolja då.
När vi pratar om hållbar utveckling måste vi se till att inte fastna på det första ordet. Begreppet hållbar kan analyseras i oändlighet, till exempel om en väldigt hållbar ekonomi kan väga upp en icke hållbar miljö. Men vi behöver också fokusera på utveckling.

Utan utveckling hittar vi inte lösningarna världen söker. Vi behöver därför ständigt jobba emot vår egen ryggmärgsreflexmässiga konservatism och rädsla för det nya. Det som driver utveckling är att någon vågar göra något nytt, vågar ta stegen framåt där ingen gått förut.

För att bli fria från villaoljan krävdes många sådana människor. Först och främst de som såg till att få fram alternativen. De som vågade tro på att värmepumpar för bergvärme eller luftvärme skulle kunna bli en del av en lösning. De som byggde maskiner och system för att producera och distribuera biobränslen. Energiexperterna som vågade bli konsulter och ta sig an människors vilja att minska sin energianvändning.

Hade det inte varit för alla dem så hade politiken misslyckats. Samtidigt, hade det inte varit för politiken hade företagen inte fått den chans de fick.

Det här exemplet visar hur mycket enklare allt är när vi väl sätter igång att förändra, än vad det känns från början. Och hur bra det kan bli efteråt. Tänk på det nästa gång era ryggmärgsreflexer motsätter sig nya lösningar. Det är de som vågar som driver utvecklingen.

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2011-11-18

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.