Hoppa till innehåll

TA | Klockan tickar för klimatet

Redaktören har ordet

Snart är det klimattoppmöte i Durban i Sydafrika och frågan är vad som händer. Köpenhamnsmötet 2009 misslyckades. Årets möte är avgörande eftersom Kyotoprotokollet, som förbinder länder att minska sina klimatutsläpp, löper ut 2012. Om avtalet inte förlängs finns inte längre några globalt bindande löften
om minskad klimatpåverkan och vi riskerar en snabbare uppvärmning av jorden med alla dess konsekvenser.

Hållbar utveckling är temat för detta nummer. Klimatforskaren Michael Tjernström påpekar att klockan tickar. Frågan är vilken station vi vill kliva av på, ändstationen eller tidigare. Diskussionerna förs enligt Tjernström på sandlådenivå. USA står för världens största koldioxidutsläpp per capita, men vill inte minska sina utsläpp om inte Kina gör det i motsvarande grad. USA borde snarare hjälpa Kina med modern teknik när de ska bygga sina kraftverk, anser han. Det skulle alla tjäna på.

Michael Tjernström är ändå inte pessimistisk, han tror att det kommer att lösa sig. Men frågan är hur mycket värre det måste bli innan det blir bättre. Vi måste alla dra vårt strå till stacken, eller snarare sortera och släpa sopor till återvinning. Köpa lågenergilampor, tänka på vilken mat vi handlar och hur vi transporterar oss. En som fått upp ögonen för de här frågorna är arbetsterapeuten Karin Olsson, på rehabiliteringen, Ystad lasarett. Hon blev erbjuden att delta i projektet KlimatVardag som den ideella föreningen Hållbar utveckling Skåne arrangerade.

Det fick henne att inse hur viktigt det är vad var och en gör. Numera har hon alltid med sig matlåda till jobbet och hon går mer och samordnar sina besök hos brukarna. Hon har försett klinikbilen med en instruktion för eco-driving och avdelningen har ett gemensamt kort för att åka kollektivt när de gör resor i tjänsten.

Även brukarna behöver få hjälp med miljöfrågorna. Vid hembesöken möts hon ofta av ”berg av saker”. Att sköta sin vardag och ta hand om sopor kan bli en stor fråga, inte minst för personer med kognitiva svårigheter.

Jag har egentligen lite av samma problem, samlar på mig väldigt mycket ”bra-att-ha”-saker och rensar alldeles för sällan i röran. Jag är inte heller någon riktigt medveten konsument. Det vore nog inte helt fel med en liten kurs för mig också.


Jane Bergstedt, vikarierande redaktör

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2011-11-18

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.