Hoppa till innehåll

TA | ”Jag får vara kreativ hela tiden”

TA möter Lovisa Söderberg i "Mitt i vardagen".

Foto: Mikael Westerlund
Text: Jane Bergstedt

Lovisa Söderberg tog sin arbets-terapeutexamen i Lund den 3 juni i år och den 7 juni flyttade hon tillbaka till Stockholm och började på SVT som programledare för Bolibompa. En kompis hade uppmanat henne att söka.

Har du någon scenvana?

– Ja, jag och mina vänner spelade ofta in små filmer under studietiden för det var ett bra sätt att hantera att man fastnade med sin kandidatuppsats och annat. Jag har alltid tyckt att det är roligt att spexa och stå framför kameran.
(Vi sitter i tv-husets café och blir avbrutna av ett par unga autografjägare.)

Hur är det att vara kändis?

– Har försökt förbereda mig mentalt, men det blir ändå något annat i verkligheten. Det är ett jätteroligt jobb, så det är värt det. Det är mest positiv uppmärksamhet. Jag har fortfarande intresse av att jobba som arbetsterapeut någon gång i framtiden och då skulle jag gärna arbeta med barn och ungdomar. Sen vore det ju roligt med ett program som ”Fråga doktorn” fast ”Fråga arbetsterapeuten”.

Varför arbetsterapeut?

– Ett aktivt liv med meningsfull sysselsättning har jag alltid brunnit för. Att det går att träna aktivitetsförmågan bara man har rätt inställning och rätt verktyg. Jag sitter i rullstol sedan tolvårsåldern och vet hur det är att själv vara i klientrollen. Förebilder är viktiga, jag tror att det faktum att jag har en funktionsnedsättning kan öka förtroendet i klient-terapeut-relationen.

Har du nytta av din utbildning nu?

– Jag har läst utvecklingspsykologi för att kunna arbeta med barn och jag vet hur viktigt det kreativa skapandet är. Anpassningen av studion (på grund av rullstolen) blev enklare tack vare mina kunskaper, vill jag tro.

Vad handlade din uppsats om?

– Vad arbetsterapeuter i mellersta Skåne tycker om sin yrkestitel. Resultatet visade att man inte tycker att titeln skildrar arbetsuppgifterna, men att man trots detta inte vill byta titel eftersom man identifierar sig med den. Jag hade gärna sett att vi kallades för ADL-terapeuter. 

Synpunkter på utbildningen?

– Jag hade velat få jobba mer case-inriktat tillsammans med sjukgymnaster och andra, som vi gör i yrket.

Hur ser ditt programledarjobb ut?

– Jag jobbar vanlig kontorstid måndag–fredag och ser de filmer som ska visas för att kunna kommentera dem. Vi ska fungera som tittarnas kompisar, de ska känna att vi tittar tillsammans. Jag skriver manus och hittar på aktiviteter, tar fram rekvisita och övar in manus. Och så spelar vi in måndagar och tisdagar.

Vad tar du med dig från tv-jobbet?

– Jag får jobba kreativt hela tiden. Vi fixar allt här, samtidigt som det måste vara möjligt att göra hemma. Det ska vara både enkelt och genialt.

Namn: Lovisa Söderberg.
Arbetar som: Programledare för Bolibompa, onsdagar 07.00–09.00 och 18.00–18.45.
Ålder: 23 år.
Bor: Stockholm.
Arbetsterapeutexamen: Juni 2011 i Lund.
Roligaste ämnen: Neurologi och pediatrik.
Läser just nu: ”Mig äger ingen” av Åsa Linderborg.
Fritid: Spenderar mycket tid med vänner, spelar musik och sjunger, tränar. Ser fram emot att snart kunna ta sig fram i skog och mark med hjälp av en ZoomUphill (eldriven fyrhjuling).
Arbetsterapeutens styrka: Ser till hela livssituationen och belyser värdet av de små aktiviteterna i vardagen.

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2011-11-18

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.