Hoppa till innehåll

TA | Ung idé förbättrar den sociala omsorgen

Det var en genial idé att skapa jobb för skolungdomar och samtidigt göra livet roligare för gamla på äldreboenden. Ung Omsorg är nu ett välmående företag.

Marie Gustavsson (t v) fick ordning på orden med hjälp av Ung Omsorgs teamledare Sara Ångström. Systern Hanna Ångström (t h) var en av skoleleverna som jobbade för Ung Omsorg på Linnégården den här söndagen.

Text & foto: Jane Bergstedt

Det är söndag på äldreboendet Linnégården i centrala Stockholm. De sex ungdomarna från Ung omsorg har precis kommit och de boende börjar komma ner med hissen till samlingsrummet. Några kommer i rullstol, andra har rullator och någon går med käpp. I dag står femkamp på programmet.

– Det är första gången vi prövar det, berättar Sara Ångström som är teamledare och har förberett med bollar och ballonger, urklippta bokstäver och foton.

Ungdomarna sätter sig ned med var sin boende och börjar gå igenom de olika momenten. Det blir både skratt och brydda miner. Lite för svårt för någon, men då testas en annan variant. Några börjar spela fia och några bara pratar.

Klockan ett till tre varje söndag har Ung omsorg avtal med Linnégården att komma dit och umgås med de boende och hitta på olika aktiviteter. Det kan även bli promenader och utflykter.

– Carema Care tog över driften av Linnégården i november 2010. Under våren 2011 introducerades Ung Omsorg och blev ett stående inslag varje vecka för våra 86 boende här, säger Charlotte Haggren som är verksamhetschef. Intresset för att träffa ungdomarna är så stort att vi har funderat på om vi kanske skulle anlita ytterligare en grupp ungdomar, så att fler av våra boende kan vara med.

Ung Omsorg startades 2007 av tre unga män, som har en bakgrund från Handelshögskolan i Stockholm. Benjamin Kainz och Oscar Lundin hade prövat idén i Växjö, första gången på ett sportlov och sedan som ett sommarlovsprojekt.

– Vi hade båda mor- och farföräldrar som bodde på äldreboende och hade det ganska långtråkigt utom när släkten kom på besök. Och ungdomar behöver sysselsättning. Så föddes tanken att erbjuda skolungdomar arbete, ge dem en första introduktion i arbetslivet och referenser, samtidigt som de gör en värdefull insats inom omsorgen, säger Benjamin Kainz.

På Handels träffade de Arvid Morin, som kom från Järfälla och där arrangerades ett första pilotprojekt våren 2008. På hösten bildade de tre studentkompisarna ett aktiebolag och skrev avtal med Carema Care. Bolaget har stabil ekonomi och ger vinst. I dag kan de leva på företaget.

– Vi brukar vara ute i skolor, företrädesvis på högstadiet, och berätta om möjligheten till både arbete under studierna och karriär inom den här sektorn. Många är lite skeptiska till en början, de siktar snarare mot media och reklam, men vi säger att de ska pröva innan de dömer ut och väljer bort vård och omsorg som en framtida karriär, säger Arvid Morin.

Att engagera ungdomarna så tidigt ger dem möjlighet att göra ett mer medvetet val till gymnasiet. Många har också valt vårdlinjen, har det visat sig, när de besöker gymnasier för att informera och rekrytera teamledare till Ung Omsorg.
Varje arbetsgrupp leds av en teamledare. De kan rekryteras från ungdomarna i gruppen eller direkt som Sara Ångström, som är 19 år och jobbar med lite av varje innan hon fortsätter sina studier. Hon fick tipset på en kurs. Många av ungdomarna hittar också företaget via nätet och hemsidan, som Pernilla Wåård, 18 år, som läser Handel turism på gymnasiet och ingår i gruppen på Linnégården sedan i somras.

– Jag sökte desperat efter ett sommarjobb och hittade Ung Omsorg på nätet. Det här jobbet ger mycket tillbaka och jag har lärt mig hantera umgänget med de gamla, både ta initiativ och ansvar. Jag tror jag valt fel linje, men ska gå färdigt och så får jag se vad jag gör. Mamma har alltid sagt att jag borde bli sjuksköterska.

Alla som anställs av Ung Omsorg måste klara en introduktionsutbildning på nätet och sedan får de ytterligare introduktion av teamledaren och en rullstolsutbildning på plats. Det finns tydliga regler för vad de får och inte får göra. De har inga vårduppgifter, men gör en värdefull social insats som de får betalt för.

– Det finns liknande insatser, som är ideella och fungerar utmärkt. Vi anser dock att ungdomarna ska ha betalt. De anställs tillsvidare på timbasis med två veckors uppsägning. Vi vill vara en brygga in i arbetslivet och höja vårdsektorns status, visa på möjliga karriärvägar. Vården ska inte vara ett sistahandsval utan ett medvetet val för att man vill jobba med människor. Att klara äldreomsorgen i framtiden är en stor utmaning, säger Benjamin Kainz.

I dagsläget jobbar 550 ungdomar i Ung Omsorg, på ett 50-tal äldreboenden i Carema Cares regi från Trelleborg i söder till Gävle i norr. De arbetar på loven och helger under läsåret, jobbet ska inte lägga hinder i vägen för studierna. På några ställen arrangeras även aktiviteter i hemtjänstens regi, träffpunkter där Carema Cares kunder både möter ungdomar och nya vänner.

– Vi hade kontakter med några kommuner i början, men det visade sig
svårjobbat, beslutsprocessen var trög. Så när Carema Care ville ha ett exklusivt och långsiktigt samarbete såg vi möjligheten att få idén spridd runt om i landet, säger Benjamin Kainz.

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2011-10-14

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.