Hoppa till innehåll

TA | Redan möjligt skapa egna appar

I Sverige finns elva miljoner tecknade mobilabonnemang. I var mans ficka finns snart en smart telefon. De är plattformar som kommer att kunna användas till mycket mer än i dag, menar Fredrik Tufvesson, forskare vid Lunds universitet.

Bildtext: Forskaren Fredrik Tufvesson vid Lunds universitet nämner "app inventor" som ett fantastiskt verktyg för att designa egna appar, tillgängligt för alla via Google.

Text & foto: Anki Wenster

Utmaningen är hur man kan dra så stor nytta som möjligt av dagens teknik och göra verktygen mer tillgängliga för slutanvändaren, menar Fredrik Tufvesson, forskare och docent i radiosystem vid Lunds universitet.

– Jag tror den största utvecklingen kommer att ske genom att enskilda användare ges ökade möjligheter att själva skapa och designa. Redan i dag kan en programmerare utveckla program som för två, tre år sedan krävde ett helt konsultbolag. Man kan jämföra med hur det var för tio år sedan när det krävdes programmeringskurser för att skapa en egen hemsida. Nu finns verktygen åtkomliga för alla via den egna datorn, säger Fredrik Tufvesson.   

För den intresserade finns redan nu möjlighet att designa egna appar och han nämner "app inventor" som ett fantastiskt verktyg tillgängligt för alla via Google. Utmaningen är att hitta lösningar för att kunna länka samman olika system och få dem att ”tala samma språk”. Det kommer att förenkla processen att koppla sensorer till en smart telefon, som i sin tur samspelar med andra maskiner som kan tolka och bedöma information. Men oavsett om kommunikationen sker med känsel, bilder, ljud eller rörelser får inte slutanvändaren glömmas bort. 

– Interaktionsdesignen, det vill säga att förstå vad som fungerar för användaren, är något man måste jobba med. Där behövs specialkunskaper om olika patientgruppers förutsättning och behov, något som arbetsterapeuter har, påpekar han.  

Fredrik Tufvesson tror att det snart också blir enklare att testa olika alternativ och lösningar. Man behöver inte göra rätt från början, vilket innebär större möjligheter att ta fram mer preciserade hjälpmedel även för mindre grupper.

– Inom några år kan en liten personlig radar finnas tillgänglig som varnar för hinder inom en meters sfär, vilket kan få oerhörd betydelse för synskadade och blinda. För egen del skulle jag gärna vilja ha en personlig isradar att mäta istjockleken med när jag åker skridskor och använda som halkvarnare när jag cyklar. Det skulle nog vara tekniskt möjligt. GPS-funktionen som finns i alla smarta telefoner kommer framöver att kunna användas för att bygga ett virtuellt staket som larmar om en dement patient passerar en förutbestämd gräns, eller om man letar efter lavinoffer. 

– Det är bara att sätta i gång tankarna.

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2011-10-14

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.