Hoppa till innehåll

TA | Kvalitetsombudskonferens: Patienten med i förbättringsarbetet

I år togs ett nytt grepp då även andra kvalitetsintresserade bjöds in till Kvalitetsombudskonferensens andra dag som utformades som en temadag. Olika aspekter på förbättringsarbete med patienten/klientens fokus var temat. Under de båda dagarna, 1–2 september i Nacka, deltog sammanlagt ett trettiotal personer.

– Att få träffa andra kvalitetsombud är givande och stärker min roll i mitt uppdrag i den egna kretsen. Kvalitetsrådet ger mig perspektiven och ny input, svarar Monica Fäldt, kvalitetsombud från Göteborg, på frågan vad hon tar med sig hem från konferensen som Kvalitetsrådet anordnade. Erfarenhetsutbytet och påfyllnaden är viktig för deltagarna.

Anette Kjellberg, lektor från Linköping, har i flera studier tittat på hur arbetsterapeuter kan möjliggöra delaktighet för personer med nedsatt kognitiv förmåga. Självständighet är för den här gruppen inte alltid målet, något som fick flera av deltagarna att fundera. Inter-beroende, något mitt emellan beroende och oberoende, var ett begrepp som flera deltagare tog fasta på.

Från Göteborg deltog de båda utvecklingsledarna Wenche Jenssen och Agneta Patriksson. De berättade om en metod Tänk om i 4 steg för att utveckla vården tillsammans med patient och närstående, som man tagit fram på Centrum för Verksamhetsutveckling i Västra Götaland. Metoden finns beskriven i en nyutkommen handbok som konferensdeltagarna fick pröva på att använda. Många tog med sig tankar kring hur den egna arbetsplatsen skulle kunna få ett tydligare patientperspektiv. 

Under dagarna medverkade även Kvalitetsutmärkelsemottagarna Gunilla Christiansson och Anneli Lernestål från Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. De berättade om den stora utmaningen att få priset och hur de arbetar vidare med kvalitetsarbetet.

Kvalitetsombuden var också med och lanserade FSAs nya kvalitetspolicy. 
Hur det gick till kan man ta del av på FSAs webbplats.


Christina Lundqvist
Handläggare, FSA

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2011-10-11

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.