Hoppa till innehåll

TA | Fantastisk och frustrerande teknik

Redaktören har ordet

Jag är inte världens bästa vän med min mobil. Skaffade ny för en tid sedan, efter att ha burit runt på en ganska tjock och tung liten sak i säkert sex år. Den väckte viss uppmärksamhet bland yngre vänner. Men det fanns ett stort plus, jag hade lärt mig hantera den och dessutom var den skäligen enkel jämfört med den jag nu skaffat (som ändå inte är någon smart telefon). Nåväl, till sist lär jag mig säkert den här också. Men bruksanvisningen är verkligen inte till någon hjälp. Det är trial and error som gäller och ett och annat utbrott av frustration.

Jag har med andra ord full förståelse för att tekniken kan ställa till problem för en och annan arbetsterapeut när mobilen ska användas som hjälpmedel. Nya applikationer, så kallade appar, utvecklas i snabb takt. Klara (kLaRa), som vi skriver om i det här numret, har utvecklats av ett team bestående av tre arbetsterapeuter och en arbetskonsulent tillsammans med en brukare inom Socialpsykiatrin i Eslöv.

Enligt Fredrik Tufvesson, forskare vid Lunds universitet, kan vi snart utveckla egna appar med hjälp av verktyg som finns tillgängliga för alla via Google. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Mobilen är en social innovation, som är temat i detta nummer. Bibliotek och dagis är andra, som växte fram som svar på behov i samhället. Kort kan man förklara begreppet som nya och kreativa sätt att lösa samhällsproblem, gärna i samarbete mellan olika samhällssektorer. Certec vid Lunds Tekniska Högskola samarbetar med en mängd organisationer och personer. De vill vara ”en bro mellan tekniska möjligheter och mänskliga önskningar, behov och drömmar”.

Sociala innovationer sker inom social ekonomi, alltså utan privat ägande och vinst som syfte, men det kan lika gärna vara tjänster som skapar nya och välmående företag som Ung Omsorg.

En artikel i detta nummer, som ligger mig varmt om hjärtat, är den om äldres möjligheter att få vara ute. Fyra arbetsterapeuter arbetar i ett utevistelseprojekt i Malmö där fyra stadsdelar deltar, och intresset har varit stort. Tänk att nästan aldrig få komma ut, få se träd och blommor och andas frisk luft. Eller för den delen väl påpälsad en gnistrande kall och solig vinterdag. Det är grymt att så många gamla inte har den möjligheten.

Trevlig läsning!


Jane Bergstedt
Vikarierande redaktör

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2011-10-14

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.