Hoppa till innehåll

TA | ”Det här är mitt drömjobb”

TA möter Cecilia Bråkenhielm i "Mitt i vardagen".

Text & foto: Jane Bergstedt

Cecilia Bråkenhielm Olsson skrev sin C-uppsats om bedömning av körförmåga, motorintresset har alltid funnits där. Efter ett par år i primärvården uppstod möjligheten att söka jobb på Trafikmedicinskt Centrum i Huddinge, söder om Stockholm. Sedan ett år är hon också ordförande för FSAs västra krets i Stockholm.

Ditt drömjobb, säger du?

– Ja, jag är ju motorintresserad och älskar att köra både motorcykel och bil, frihetskänslan det ger. Och jag vet hur viktigt det är för många att kunna förflytta sig på egen hand, inte minst funktionshindrade allmänna kommunikationsmedel fungerar inte för alla. Så min utgångspunkt i jobbet är att möjliggöra för människor att få fortsätta köra bil, så länge det är säkert.

Det här med körkort är känsligt?

– Ja, jag tror bland annat det har att göra med att många såg körkortet som ett vuxenbevis. Och då kan det ses som ett slags omyndigförklaring när man inte längre får köra bil. Men framför allt påverkas självständigheten. Det är patienter med kognitiva skador, oftast efter stroke, och äldre med begynnande demens som kommer hit.

Vem bidrog till motorintresset?

– Pappa kör också motorcykel, så det är mycket hans förtjänst. Det blir mest nyttokörning för mig nu, med stor familj och barn med varierande krav. Jag är fortfarande föräldraledig med en åtta månaders dotter, men har precis börjat arbeta 50 procent.

Vilken motorcykel kör du?

– En Honda VFR 750 f -86. Den har sett lite av livets avigsidor och är långt ifrån vacker, men går som ett spjut och startar varje gång, en gammal kompis.

Och så hinner du vara fackligt engagerad också?

– Ja, jag tycker det är viktigt att engagera mig fackligt och försöka bidra till att vi arbetsterapeuter får ta den plats vi förtjänar i vården, det handlar om både pengar och utrymme. Vårt arbete inom rehab är klart kostnadseffektivt, men rehab har ingen stark ställning jämfört med ”livsviktiga” vårdområden.

Det fackliga engagemanget tar tid, är det värt det?

– Ja absolut, jag får så mycket tillbaka, både inspiration och näring och en tillfredsställelse av att vara med och påverka. Vi har styrelsemöte en gång i månaden och ordnar ett par medlemsmöten per termin. Det är viktigt att ge medlemmarna en mötesplats där de kan hitta andra med samma intressen och möjlighet att bilda nätverk. Vi vill bidra med kunskaper som både har med fackliga frågor och yrket att göra.

Hur många medlemmar har västra kretsen?

– Omkring 300, vi är en medelstor krets. En viktig del i arbetet är att försöka locka fler att engagera sig i facket, eftersom vi blir starkare ju fler som är aktiva.

Namn: Cecilia Bråkenhielm Olsson.
Arbetar som: Arbetsterapeut på Trafikmedicinskt Centrum, Karolinska Universitets-sjukhuset i Huddinge.
Fackligt uppdrag: Ordförande i Stockholms västra krets sedan i vintras.
Ålder: 37 år.
Bor: Radhus i Ekerö.
Familj: Maken Jens, Amanda 15, Lukas 10, Moa 8 och Esther som blir 1 år i jul.
Läser just nu: The Wind-up Bird Chronicle av Haruki Murakami.
Fritid: När jag får en stund över åker jag gärna en längre utflykt över en helg eller kör bana, som jag prövat en gång och tyckte var kul.

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2011-10-11

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.