Hoppa till innehåll

TA nr 6

2011-10-14 TA | Arbetsterapeut – en naturlig medspelare i framtiden

Ledare av Lena Haglund

2011-10-14 TA | Fantastisk och frustrerande teknik

Redaktören har ordet

2011-10-14 TA | Förflyttningskunskap i fokus

Nu finns två nya skrifter som hjälp för att planera utbildningar i förflyttningskunskap. De är framtagna av Hjälpmedelsinstitutet tillsammans med bland andra arbetsterapeuter och sjukgymnaster.

2011-10-14 TA | Ung idé förbättrar den sociala omsorgen

Det var en genial idé att skapa jobb för skolungdomar och samtidigt göra livet roligare för gamla på äldreboenden. Ung Omsorg är nu ett välmående företag.

2011-10-14 TA | Mobiltelefonen som hjälpmedel – en outnyttjad kapacitet

Socialpsykiatrin i Eslövs kommun har utvecklat en applikation och testat smarta telefoner som stöd för brukare. Projektet har gett såväl brukare som behandlare en aha-upplevelse. Men många arbetsterapeuter står fortfarande lite famlande inför den nya tekniken. Frågorna är många. Samtidigt springer utvecklingen framåt.

2011-10-14 TA | Många frågor söker svar

Mobilen är en innovation som också kan användas som kognitivt hjälpmedel för många människor med speciella behov. Men att avgöra nyttan i förhållande till brukarens behov och förutsättningar kräver kunskaper.

2011-10-14 TA | Redan möjligt skapa egna appar

I Sverige finns elva miljoner tecknade mobilabonnemang. I var mans ficka finns snart en smart telefon. De är plattformar som kommer att kunna användas till mycket mer än i dag, menar Fredrik Tufvesson, forskare vid Lunds universitet.

2011-10-14 TA | Vardagsproblem ger Annelie idéer

En stor och klumpig amningskudde blev startpunkt för Annelie Möllers innovation. Med stöd från ett program inom Almi utvecklade hon avlastningskudden Udden. – Arbetsterapeuter tar reda på patienternas vardagsproblem. Det är ett ypperligt utgångsläge för nya idéer, säger hon.

2011-10-14 TA | Användbara och ”användvärda” innovationer

På Certec ger tekniska lösningar personer med funktionsnedsättningar en ny ingång i samhället. Människor beskriver helt enkelt vad de vill uppnå och Certec letar fram vägarna

2011-10-14 TA | Stort behov av sociala innovationer

Vad är sociala innovationer och vad kan dessa betyda inom arbetsterapin? Här försöker Björn-Anders Larsson, bland annat ordförande i nätverket Sociala Innovationer, reda ut begreppen.

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.