Hoppa till innehåll

TA | ”Vi ser inte äldre med omsorgsögon”

TA möter arbetsterapeuten Josefina Nilsson i "Mitt i vardagen".

Text & foto: Sven Rosell

I Höganäs kommun genomför arbetsterapeuten Josefina Nilsson de flesta förebyggande hembesöken hos de äldre. Drygt hälften av de 80-åringar som erbjuds hembesök tackar ja. I andra kommuner är det oftast distriktssköterskor eller biståndshandläggare som gör de här besöken.

Höganäs var först i landet med ”Fixar-Malte” som en särskild hjälp till de äldre. Han tillhör nu samma rehabenhet som Josefina.

Du träffar många av Höganäs nyblivna 80-åringar. Berätta!

– De som fyller 80 under året får ett skriftligt erbjudande om ett förebyggande hembesök. Nu är det de som föddes 1931 som fått erbjudandet – utom de som redan har kontakt med hemvården. Mer än hälften, 80–90 stycken, tackar ja. En del säger att de är så friska och pigga att de vill vänta.

– Ett besök tar mellan en och en och en halv timme. Bemötandet är viktigt. Det gäller för mig att skapa ett förtroende. ”Om jag blir sjuk, kan jag bo kvar hemma då?” är en vanlig fråga jag får. Ja, svarar jag, det är sällan någon måste flytta.

Varför är det bra att arbetsterapeuter gör de förebyggande hembesöken?

– Vi har förmågan att se det friska och är bra på att arbeta för individens självständighet. En person som inte är självständig kan kanske tränas upp och bli det. Vi har inte ”omsorgsögon” när vi kommer ut. Varje gång vi möter någon utgår vi från att personen klarar allt. Sedan kan man behöva revidera det.

Arbetar du förebyggande även på andra sätt?

– Vi har själva sex balansgrupper igång och ansvarar för 30 gymnastikombud på våra vårdboenden och hemtjänstområden. Grupperna är öppna för alla med dålig balans. Vi hittar dem genom hembesöken, hemvården och våra korttidsplatser. Från 75 år får de flesta sämre balans om de inte tränar. I balansgruppen får man till exempel träna sig i att ta sig upp från golvet efter ett fall. Balansgrupperna får inte prioriteras bort!

Samarbetar du med ”Fixar-Malte”?

– Ja, vi har samma målgrupp och arbetar båda fallförebyggande. Under hembesöken frågar jag om de äldre vet att han finns. Han sätter till exempel upp gardiner och brandvarnare. Den typiska olyckan inträffar när de äldre ska ta ner Höganäskeramiken, som står uppe på halvhöga skåp, för att torka av.

Har arbetsterapeututbildningen varit viktig för dig?

– Ja, utbildningen är grunden för allt jag gör. Men man måste också utveckla sig. Jag har nyligen gått en seniorcoach-utbildning bara för att det är intressant och roligt!

Namn: Josefina Nilsson.
Arbetar som:  Arbetsterapeut på Höganäs kommuns rehabenhet, främst med förebyggande hembesök.
Ålder: 43 år.
Bor: Munka-Ljungby.
Familj: Man och två tonårsbarn.
Läser just nu: Själakistan av Ann Rosman, en deckare i skärgårdsmiljö.
Arbetsterapeutens styrka: Vi ser det friska och är bra på att arbeta för människors självständighet.

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2011-09-02

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.