Hoppa till innehåll

TA | Lyssna är en svår konst

Redaktören har ordet

Att verkligen höra vad människor säger och ta in det för att förstå, är faktiskt svårare än man kan tro. Vi kommunicerar ofta ganska slarvigt, ställer frågor men lyssnar inte på svaren, funderar mer på de egna inläggen och vill hellre berätta själva.

När jag gör intervjuer lyssnar jag aktivt, frågar om och frågar vidare, för att kunna skriva en bra artikel. Att jag förstått vad det handlar om.

Lyssnar arbetsterapeuter bra? De har ofta nära till ”omsorgsreflexen”, som de flesta som valt vårdande yrken och tur är väl det, men den kan också sätta käppar i hjulet. Man vill så väl och tar lätt över, lyssnar inte ordentligt för att möta människor där de är, för att hitta deras egen styrka och vilja till förändring. Det berättar två arbetsterapeuter som utbildar i och använder en samtalsmetod som kallas MI (Motivational Interviewing), Motiverande samtal på svenska. ”Det handlar om empowerment, att stärka patientens självförtroende. Jag styr samtalet men tar aldrig över”, säger Carina Karlsson.

I Fritt fram-artikeln på i temat om bemötande lärde jag mig också ett och annat om hbt-frågor. Vad är sexuell läggning och vad är beteende eller sätt att uttrycka sitt kön på? Hälften av alla homo- och bisexuella är inte öppna om sin läggning på jobbet. Vad säger det om att vi anser oss så öppna och fördomsfria i Sverige?

Om arbetskamrater blir bättre på att bemöta och uppskatta varandra, uppmärksamma både stora och små insatser och visa respekt, är jag övertygad om att vi också blir bättre på att bemöta klienter, patienter, kunder eller vad vi nu kallar dem vi möter i jobbet. Det smittar av sig, helt enkelt.

Men klagomålen på vården ökar, berättar arbetsterapeuten Anna Arengård som jobbar på Patientnämnden i Stockholms läns landsting. När det gäller bemötande klagar patienterna där främst på ovänligt och nonchalant bemötande och brist på empati. Det finns ingen ursäkt för det om man har med professionella människor att göra. Med hjälp av den nationella patientenkäten kan man jämföra kvaliteten i vården, landsting för landsting, område för område.

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2011-09-02

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.