Hoppa till innehåll

TA | Vad lite man vet

Redaktören har ordet

Jag måste ärligen tillstå att jag inte visste något alls om sällsynta diagnoser innan artiklarna till det här numrets tema började anlända i mejlboxen. Och det finns många diagnoser, med många varianter. Vi kan bara ta upp ett par stycken för att ringa in problematiken och behovet av en instans som samordnar och ser till att information når ut till vårdens alla yrkeskategorier.

För okunskapen är stor, det vittnar alla om, inte minst Riksförbundet Sällsynta diagnoser, en paraplyorganisation för 40-talet olika patientgrupper. Vården står ofta handfallen och patienter tas inte på allvar och får kämpa, ibland i flera år, för att få rätt diagnos.

En huvudfråga för riksförbundet är att det ska inrättas nationella medicinska centra på landets universitetssjukhus. Att samla all kompetens på ett och samma ställe skulle också leda till mer forskning. Regionalt är patientunderlaget tillräckligt stort.

Den 29 februari nästa år, skottdagen, ska sällsynta diagnoser uppmärksammas. Riksförbundet Sällsynta diagnoser initierade dagen första gången 2008. Den 27 augusti i år är en golftävling i Österåker startskottet och följs av en föreläsningsturné till landets universitetssjukhus.

Jag måste också ärligen tillstå att jag för cirka ett och ett halvt år sedan inte visste så mycket om arbetsterapeuter och vad ni gör heller. Jag är frilansjournalist och hade hittat en prisbelönt verksamhet i Uppsala, Åmynningen, att skriva om. Jag fick kontakt med tidskriftens ordinarie redaktör Catharina Tunestad och det blev sedermera fler artiklar. Och nu vikarierar jag som redaktör när Catharina är tjänstledig.

Sakta men säkert har jag lärt mig mer om er som yrkesgrupp, även om jag fortfarande har stora luckor och springer runt här i korridoren på förbundet och frågar om termer och begrepp som är välkända för alla utom för mig.

Men att behovet av er kompetens och era tjänster är stort och att ni skulle kunna göra nytta på många fler arenor än i dag, det har jag förstått. Vi visar på några exempel i det här numret där arbetsterapeuter har börjat arbeta inom socialtjänsten med utredningar och bedömningar och stöttar både socialsekreterare, boendestödjare och inte minst brukare.

Trevlig läsning!

Ansvarig för sida:

Jane Bergstedt 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Vikarierande redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2011-06-10

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.