Hoppa till innehåll

TA | Tommy fick 28 000 i ingångslön

Steget från Volvo Lastvagnar till jobbet som arbetsterapeut på utbildningsföretaget Lernia kan tyckas långt. Men nu är han här. – Om fem år driver jag förhoppningsvis ett socialt företag, säger Tommy Jensen, 42 år.

Bildtext: Tommy Jensen är nyutexaminerad arbetsterapeut med jobb på Lernia i Göteborg.

Text och foto: Fredrik Moback och Catharina B Tunestad

Som skyddsombud och skyddsansvarig på Volvo Lastvagnar i Göteborg, med ansvar för arbetsmiljö- och rehabiliteringsfrågor, kom Tommy ofta i kontakt med sjukgymnaster. Det fick en idé att gro hos honom att sadla om. Han kollade upp kraven för olika utbildningar inom området och snubblade på arbetsterapeutprogrammet vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg, men sökte för säkerhets skull även till socionomutbildningen då han hade lite svårt att välja.
Han kom in på båda utbildningarna, men kom fram till att han helst ville arbeta mer praktiskt och med olika aktiviteter och valde därför bort utbildningen till socionom.

– Jag fastnade för möjligheten att få coacha andra människor. Det här stämmer mer med mig, säger Tommy som gillar att jobba praktiskt.

På Volvo Lastvagnar hade Tommy varit fackligt aktiv i Metall och arbetat med kamratstödjande verksamhet. Det kunde röra sig om alkohol-, drog- eller ekonomiska problem och man hade mycket sociala aktiviteter. Han tyckte det var roligt.

I januari 2011 var Tommy klar med arbetsterapeututbildningen. Efter det sökte han och fick tämligen omgående en tjänst som arbetsterapeut inom psykiatrin på Uddevalla Sjukhus. Där erbjöd man honom först 21 000 kronor i lön, men han förhandlade upp den till 23 000 kronor i månaden. Samtidigt fick han av en vän höra att en tjänst som coach på utbildningsföretaget Lernia snart skulle bli ledig, som ännu inte hade annonserats ut. Tommy sökte och fick jobbet. Han hann aldrig börja inom psykiatrin på Uddevalla.

På Lernia erbjöds han 28 000 kronor i lön. Tommy tror inte att den relativt höga ingångslönen har någonting att göra med att han är man.

– Chefen frågade vad jag tjänade på mitt senaste jobb på Volvo Lastvagnar och för att matcha den lönen blev det så här, säger han och understryker att han fick jobbet på grund av sin erfarenhet av fackligt arbetet och högskoleexamen inom arbetsterapi.

Efter drygt två månader på Lernia vet han att det är rehabilitering han verkligen brinner för.

– Det är viktigt att man får möjlighet att påverka i en reell miljö vid arbetsrehabilitering, alltså direkt på arbetsplatsen, säger Tommy som coachar före detta kockar, plåtslagare och svetsare till praktikjobb där slutmålet är att försöka få ut dem på den öppna arbetsmarknaden.

– Yngre, äldre, arbetslösa och psykiskt sjuka ska kunna mötas på samma arena och jag vill gärna ha den arenan med sociala företag. Vi arbetsterapeuter kan bidra till att utveckla den, fortsätter Tommy, som menar att många människor hamnar i en bidragskarusell som minskar deras delaktighet i samhället.

– Genom sociala företag kan man få en viss belöning för sitt jobb, det saknas idag.

Han anser att det har med vår kultur att göra, att man vill känna sig behövd och att det sker genom olika belöningar, där lönearbete är en viktig faktor.

– Min vision om fem år är att jag ska starta ett socialt företag. Lernia ska vara den vägen där jag ska lära mig mer om hur verkligheten ser ut, säger han.

Han upplever att de kvinnliga arbetsterapeuterna som dominerar kåren, av tradition ofta använder sig av aktiviteter som de bemästrar, känner sig trygga med och därför kan göra bedömningar utifrån, som exempelvis laga mat och sy.

– Man har inte reflekterat så mycket över aktivitetens betydelse för identiteten, att det behövs fler aktiviteter för män. Jag anser att en man som varit mekaniker ska bedömas efter det. Det finns få manliga förebilder inom arbetsterapin.
Tommy själv har däremot hittat en. Under den verksamhetsförlagda praktiken under utbildningen fann han en manlig arbetsterapeut på Aktivitetshuset i Centrum.

– Han har haft stor betydelse för mig. Vi har reflekterat mycket och filosoferat kring saker som jag inte gjort med någon annan under utbildningen.

 

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2011-05-10

Ämnen:

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.