Hoppa till innehåll

TA | ”Killarna blir höjda till skyarna”

Arbetsterapeutprogrammet på Karolinska Institutet är onekligen kvinnodominerat. FSAstud Stockholm har därför haft fokus på killarna under våren. Främst för att få fler av dem engagerade i FSAstud, men även för att öka deras gruppgemenskap då detta är något de manliga studenterna själva önskat.

Vi har noterat att det inte blivit några starka grupperingar bland dem. De umgås med varandra i skolan, men inte så mycket på fritiden, vilket är vanligt bland oss kvinnliga studenter på KI. Vi har därför planerat för en fotbollsturnering och på vårterminens kollo såg vi till att killarna fick en egen stuga – med hopp om att få en ”killmaffia” på campus Huddinge.

Några fåglar har dock viskat i våra öron att killarna på KI inte klagar över antalet tjejer… tvärtom verkar de trivas väldigt bra med att vara i centrum!

Luncherna tillsammans har även skvallrat om att många av dem har upplevt att de nästan blivit höjda till skyarna ute på praktiken, att många handledare ”varit så glada över att äntligen få ha en manlig praktikant”.

Däremot är killarna inte så intresserade av att ställa upp på en intervju för TA om varför männen är så få inom yrket. Samtliga som undertecknad frågade avböjde. Vi frågade därför två kvinnliga studenter på KI istället:

Varför är det så få män som vill plugga till arbetsterapeut?

Josefin: Ehm, svårt och säga. Jag själv fick kännedom om vad en arbetsterapeut gör när jag arbetade inom vården och det är ju fler tjejer som arbetar där, så det kanske är därför.

Linda: Yrket har en tantstämpel. Det gör att man som kille kanske inte är lockad att söka utbildningen om de har en möjlighet att bli sjukgymnast istället.

Är det svårt att vara kille och arbeta som arbetsterapeut?

Josefin: Det är nog samma sak, oavsett kön, när man är med och bedömer i
personlig vård. Tvärtom tror jag det kan vara lättare att få jobb som arbetsterapeut som kille. Tittar man på jobbannonser så söker de nämligen ofta fler killar än tjejer till tjänsterna.

Linda: Jag har inte hört något från mina klasskompisar som är killar att det skulle vara speciellt svårt, så det tror jag inte.

Tror du att arbetsterapeututbildningen skulle få högre status om fler män sökte till den?

Josefin: Ja, det tror jag. Om man tittar på andra yrken så verkar ju mängden manliga studenter öka statusen på en utbildning.

Linda: Många yrken har ju många manliga studenter, men ändå inte så hög status. Exempelvis sjukgymnasterna som har lägre ingångslön än arbetsterapeuter i Stockholm.


Carolina Lödahl
FSAstud Stockholm

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2011-05-10

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.