Hoppa till innehåll

TA | Hon klev in på männens revir

När Tina Järvenpää (FP) utsågs till kommunstyrelsens vice ordförande i Trelleborg hösten 2010 bröts den traditionellt manliga dominansen i kommunens borgerliga femklöverstyre. Som 35-årig ensamstående heltidsarbetande småbarnsmamma med liten politisk erfarenhet möttes hon av skeptiker – men även supporters på läktaren.

Bildtext: Som ensamstående heltidsarbetande mamma, mötte Tina Järvenpää skepsis, men även support, när hon kandiderade till vice ordförande i kommunstyrelsen i Trelleborg i höstas.

Text och foto: Anki Wenster

”Som en företrädare för minoritet-erna i politiken” beskriver Tina sig själv med glimten i ögat och syftar på sin finska bakgrund, samt att hon är ensam förälder till Hanna, som föddes för snart fyra år sedan efter insemination på Storkkliniken i Danmark.

Ett beslut lika noga genomtänkt som beslutet att kandidera till vice ordförandeposten i höstas, även om politiska motståndare försökte få henne att tvivla på att det var rätt. Kommentarer som ”du har ju små barn och många möten bestäms med kort varsel, hur ska du klara det?” tacklades genom att fokusera på uppgiften och att diskutera med partikamrater i Folkpartiet. Hon hade samma år valts till lokal ordförande i partiet efter bara drygt ett års politisk erfarenhet.

– Partiet uttryckte sitt tydliga stöd. Inte minst kvinnorna i partiet som jag fick stort stöd ifrån, säger Tina och framhåller även sitt mångåriga fackliga engagemang som en stor fördel i sammanhanget. 

– Arbetet inom FSA och Saco har gett mig vana att tänka strategiskt och att arbeta med övergripande frågor och hitta breda lösningar, som jag alltid bär med mig i politiken.

Som vice ordförande är hon nu den näst mäktigaste politikern i kommunen, något som fört med sig att hon har en unik möjlighet att lyfta ”sina frågor” högre upp på dagordningen än vad som annars varit möjligt. Det vill hon dra nytta av.  

– Frågor som rör kvinnor och barn prioriteras ofta ner i förhållande till
motorvägar, hamnen och infrastrukturen, säger hon och fortsätter engagerat:

– Självklart ska kommunen även driva de frågorna, men de socialpolitiska frågorna kommer alltid sekundärt. Jag hoppas vara en bra företrädare för dem.

När Tina benar upp vilka egenskaper som krävs för att mäkta med politiken som kvinna hamnar simultankapacitet högt på listan för hennes egen del. Men glädje och intresse för politiken tror hon är en förutsättning för alla samtidigt som att kunna sätta gränser, och att det politiska spelet kräver taktik och mod är hon klar över. 

– Det gäller att lägga fram frågor strategiskt och vid rätt tillfälle. Man måste också ”boosta” sig själv som kvinna att man, likaväl som en man, kan ta både obekväma och snabba beslut. Det tror jag är viktigt att våga göra. 

Samtidigt som det formella valet till vice ordförande var klart i januari blev hennes dotter allvarligt sjuk och en annan kamp tog vid.  

– Det blev inte som jag tänkt mig, självklart ställdes allting på sin spets.

Politiken och likaså arbetsterapeutjobbet inom allmänpsykiatrin fick pausa och Hannas behandling och dagsform är det primära och utgångspunkten för all planering. Hon är en liten tjej med pigga blå ögon som sitter med och pysslar vid matbordet.

Tina uttrycker det kvinnliga dilemmat med oerhörda krav på att fixa alla roller, men är tydlig med att omgivningen visat stöd och full förståelse. Denna eftermiddag avlöser morfar när budgetmöte med arbetsutskottet står på agendan. Tina är klar över en punkt hon ska ta upp. 

– Jag reagerade genast på ett förslag att ge kvinnojouren hälften av det belopp de äskat, något jag inte alls förstår, speciellt som bidraget till två andra föreningar inte ifrågasatts. Män och kvinnor sätter olika dagordningar, det är jag övertygad om.

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2011-05-10

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.