Hoppa till innehåll

TA | Nya tag för FSAstud

Nytt år och till stora delar ny FSAstudstyrelse, men ordföranden Emma Jansdotter sitter ytterligare en period till mångas glädje. Och Stockholm har äntligen fått två ledamöter som ska starta upp en lokal krets.

Bildtext: Carolina Lödahl (t.h) och Linda Kärrmarck (t. v. närmast i bild) från arbetsterapeutprogrammet på KI, känner sig taggade att dra igång en lokal krets i Stockholm. Styrelsekollegorna Rebecca Nilsson och Helena Isacson från FSAstud i Luleå delar gärna med sig av sina tips.

Text & foto: Catharina B Tunestad

I slutet av januari samlades FSAstuds nya styrelse för en utbildningshelg i Nacka. Bortsett från ordförande Emma Jansdotter och två ledamöter som är kvar sedan förra perioden, var det en helt ny styrelse som träffades för första gången.

På programmet stod information om styrelsearbetet, därutöver fick styrelsen träffa Lena Haglund, FSAs ordförande, som berättade om förbundets organisation, mål och visioner. På plats var även undertecknad, TAs redaktör, som gav förslag på vad FSAstud kan använda den egna sidan i tidningen till under kommande period.

Externa föreläsare var Lisa Gemmel, ordförande i Sacos studentråd och karriärrådgivaren Angeli Sjöström, som gav tips och inspiration inför det kommande rekryterings- och styrelsearbetet.

En av de största nyheterna är att FSAstud berikats med två ledamöter från arbetsterapeutprogrammet på KI i Stockholm; Carolina Lödahl och Linda Kärrmarck. Deras mål är att försöka bygga upp en lokalkrets i Stockholm, något som saknats länge.

– Anledningen till att det blivit så tror vi beror på att man på KI saknar den där studentgemenskapen som finns på många andra, mindre studieorter och program, säger Carolina Lödahl, som är ordinarie ledamot.

Hon berättar att det är mycket avhopp från utbildningen hos dem.

– Av 60 anmälda till vårterminen dök exempelvis endast 40 upp. Det vill vi försöka ändra på.

Hennes kurskamrat Linda Kärrmarck, som är suppleant, inflikar:

– Jag tror inte man känner något större behov av att engagera sig i Stockholm, man ser inte riktigt nyttan med det. KI:s studentliv har blivit något som främst berör läkarstudenterna.

För att råda bot på detta vill de väcka opinion om kvaliteten på utbildningen på KI som de anser måste bli högre. De skulle gärna även se att programmet på KI marknadsförs på ett lite roligare och tydligare bättre sätt än vad som görs idag för att locka till sig fler studenter.

– Om vi ska hårddra det lite känns det som om vi pratar om stroke i två år och inte så mycket annat, säger Carolina Lödahl och ler lite snett.

Helena Isacson och Rebecca Nilsson från FSAstud i Luleå, instämmer att utbildningarna kan bli bättre på att marknadsföra sig.

– De skulle visa mer att arbetsterapeutyrket är ett väldigt mångsidigt yrke idag, att man som färdigutbildad kan arbeta inom många olika områden och även utomlands, exempelvis i utvecklingsländer. Det tror jag skulle höja yrkets status, säger Helena Isacson.

Hennes uppfattning är att många studenter fortfarande tror att det främst är sjuksköterskor och läkare som har en möjlighet att jobba utomlands efter examen och inte arbetsterapeuter.

I Luleå studerar man på distans, trots det har man lyckats skapa en gemenskap för studenterna på arbetsterapeutprogrammet.

Rebecca Nilsson tror hon vet varför:

– Vi har sett till att regelbundet ordna något som vi kallar för ”mysfika” i vår gemensamma träningslägenhet där vi presenterat den lokala styrelsen. Vi har även haft inspirationsdagar där bland annat egenföretagare kommit och föreläst, det har uppskattats av studenterna, säger hon.

Carolina och Linda lyssnar uppmärksamt.

– Det är tydligen av er vi ska lära oss för att få till en lokal krets och bättre gemenskap bland studenterna på KI, säger de och skrattar lite.

Ansvarig för sida:

Catharina B. Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2011-02-22

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.