Hoppa till innehåll

TA | Ny central ombudsman

Bildtext: Per Sjödin är ny ombudsman på FSAs kansli sedan oktober. Han efterträder ombudsmannen Vivianne Tånneryd som gick i pension vid årsskiftet.

Text och foto: Catharina B Tunestad

Hallå där! Du är ny ombudsman på FSAs kansli. Vem är du, berätta!

– Jag kommer ifrån Sundsvall. Sedan fem år tillbaka bor jag i Traneberg, en närförort i västra Stockholm.

Vad gjorde du innan du kom hit?

 – Jag jobbade på ST (Statstjänstemännens fackförbund) med statistik och försäkringar. Dessförinnan var jag studenthandläggare på SIF, Svenska industritjänstemannaförbundet i ett år (numera Unionen, reds notering).

Vad har du för bakgrund?

– Jag har en fil.mag i sociologi från Samhällsvetareprogrammet på Mittuniversitet i Sundsvall. Det är en bred samhällsvetenskaplig utbildning som passar det här arbetet ganska bra.

Vad kände du till om arbetsterapi innan du började här?

– Jag sommarjobbade på ett gruppboende under studietiden där jag hade kontakt med några arbetsterapeuter.

Vilka är dina arbetsuppgifter?

– Min uppgift är att  serva medlemmarna på bästa sätt. Jag är kontaktperson för kretsarna i Västra Götalandsregionen, Örebro, Halland och Gävleborg. Mitt ansvarsområde är pensioner och försäkringar.

Vilken fråga tycker du är viktigast?

– Att få upp arbetsterapeuternas löner. Det bör synas i lönekuvertet att arbetsterapeuter har minst tre års universitetsstudier, det gör det inte idag.

Vad är roligast med jobbet?

– Kontakten med medlemmarna! Sedan tycker jag det är roligt att arbeta på ett förbund som även driver yrkesfrågor, inte bara rent fackliga frågor. Något annat som jag tycker är positivt är att arbetsterapeuter verkar vara så bra människor.

På vilket sätt då menar du?

– De har sökt sig till yrket för att de verkligen gillar människor och brinner för arbetsterapi. Man månar om varandra inom yrkeskåren. Det tycker jag är sympatiskt.

– Jag gillar även att man jobbar närmare varandra inom FSA, att avstånden mellan medlemmarna, de anställda och förtroendevalda är mindre än på de större fackförbunden.

Vad kommer bli din största utmaning?

– Uppsägningar är aldrig roliga. Jag är beredd på tuffa förhandlingar när det finns en viss förväntan hos medlemmen, men där arbetsgivaren ser på situationen på ett helt annat sätt. Då gäller det att hitta nya infallsvinklar som ombudsman, att inte ge upp!

Hur är det att vara ensam man bland 17 kvinnor på FSAs kansli?

– Det är en lite ny situation att vara ende mannen på en arbetsplats, men jag har ännu inte upplevt det som något problem. Dessutom finns det en massa män i ”huset” (Akademikerhuset i Nacka, reds notering) på de andra fackförbunden som man stöter på under dagarna, så jag känner mig inte speciellt ensam, säger Per och skrattar.

Vad gör du helst när du är ledig?

– Jag brukar springa, träna och spelar gärna strategispel på datorn. Det är kreativt och kräver en del analytiskt tänkande.

Namn: Per Sjödin.
Ålder: 30.
Aktuell som: ny ombudsman på FSAs kansli.

Ansvarig för sida:

Catharina B. Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2011-02-22

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.