Hoppa till innehåll

Kom inte av tåget – anmäler SJ till DO

Peter Cederholm skulle på fest i Uppsala, men kom inte av tåget med rullstolen. Nu har han anmält SJ till Diskrimineringsombudsmannen, DO. – Jag har aldrig någonsin känt mig så kränkt, diskriminerad och liten, säger han.

Bildtext: Peter Cederholm har rest i hela världen och hoppas att bristande tillgänglighet ska bli olagligt i Sverige, som det redan är i många andra länder.

Text: Karin Larsson
Foto: Peter Cederholm

Lördagskvällen skulle firas i Uppsala med en fest och tågbiljetten var bokad och klar. När Peter Cederholm, som är rullstolsburen, kom till tåget visade det sig att bokningen hade kommit bort trots att kvitto på biljetten fanns.

SJ:s ledsagare tillkallades och han kom ändå på tåget. Ingen handikappanpassad vagn fanns tillgänglig, utan det blev resa i vanlig vagn utan tillgång till toalett.

Tågvärden tog på sig att ringa efter en ledsagare som skulle möta upp i Uppsala.

– Den ansvarige tågvärden skakade hand med mig och lovade att han personligen skulle ringa och ordna det, säger Peter Cederholm.

I anmälan till DO skriver han:
”Väl framme i Uppsala fanns ingen SJ-ledsagare på plats för att manövrera liften, och tågvärdarna vägrade hjälpa till eftersom ingen av dem hade utbildning på rullstolsliften”.

Istället fick han åka med vändande tåg tillbaka till Stockholm för att komma av tåget.

Peter Cederholm fick informationen att han själv skulle ha bokat en ledsagare genom att ringa ett annat telefonnummer. Något som inte sades vid bokningen av biljetten. Att ha särskilda rutiner för personer med funktionsnedsättning ser han som särbehandling från SJ.

­­– Jag har inte åkt med SJ sedan diskrimineringen och kränkningen mot mig och kommer göra mitt yttersta för att undvika dem framöver, säger Peter Cederholm.

DO har sedan den 1 januari 2009 fått in ett åttiotal anmälningar som rör resor och transporter. Det finns cirka 15 aktuella anmälningar mot SJ.

Laila Berkhahn på Samtrafiken, som arbetar med tillgänglighetsfrågor med SJ, avstår från att kommentera Peter Cederholms ärende. SJ beklagar dock att det blev så mycket fel när han skulle resa.

Inom järnvägsbranschen kan det vara svårt att peka ut enkelt åtgärdade hinder för tillgängligheten, enligt Laila Berkhahn.

– Fördelen är att alla har en stor frihetsgrad. Och nackdelen är förstås att det inte finns någon måttstock att jämföra mot, säger hon.

SJ har flera åtgärder planerade för ökad tillgänglighet. X2000-tågen får nya rullstolslyftar, som beräknas vara installerade runt årsskiftet. Till intercitytågen kommer äldre vagnar att byggas om och de görs tillgängliga för rullstolsburna. Skyltar kommer efter hand att få nya taktila pictogrambilder som komplement till punktskrift.

– Arbetet med att tillgängliggöra tåg, bokningssystem och informationskanaler fortsätter givetvis precis som förut, även om 2010 snart är till ända, säger Laila Berkhahn.

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2011-01-05

Ämnen:

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.