Hoppa till innehåll

Hälsohögskolan med internationell profil

Bildtext: Studenterna Cecilia Jonsson och Emma Ruhlander från Hälsohögskolan i Jönköping, befinner sig just nu i Ithaca i USA för att läsa fjärde terminen.

Text: FSAstud Jönköping

Arbetsterapeututbildningen i Jönköping finns på Hälsohögskolan, belägen vid Munksjön. Hälsohögskolan är profilerad mot internationell samverkan.

Arbetsterapeututbildningen har sex stycken partneruniversitet i fem länder: Australien, Belgien, Finland, Sydafrika och USA. Som aktiv i FSAstuds lokala styrelse samlar man utlandspoäng, vilket innebär att chansen är större att få studera utomlands.

Cecilia Jonsson och Emma Ruhlander befinner sig nu i Ithaca i USA för att läsa fjärde terminen. De har åkt för utmaningens skull och för att prova på det amerikanska studentlivet. Den största skillnaden mellan USAs och Sveriges utbildning är att den är femårig i USA och resulterar i en Masterexamen. Där läser man alla terminens kurser, upp till fem stycken, samtidigt under terminen. Det blir många järn i elden då man varje vecka har små quiz och testar sina kunskaper, samt att man har en större tenta i mitten av terminen.

Betygskriterierna är lite annorlunda då man blir betygsatt på hur aktiv och påläst man är på lektionerna samt klädsel och uppförande gentemot sina klasskamrater. Cecilia och Emma får praktisk erfarenhet då de får prova på olika instrument, palpation, klientintervjuer, hjälpmedelundervisning, behandlingsplanering, ADL-bedömningar, stretch-, styrke- och uthållighetsövningar.

De känner att de har lärt sig mycket om den amerikanska sjukvården och dess försäkringar och har insett hur mycket det skiljer sig från Sveriges, hur bra det är här.

Att vara utbytesstudent är så mycket mer än skolan. Man får chansen att lära sig mer om en annan kultur, resa, personlig utveckling och får ett snyggt CV.

Cecilias och Emma tips till andra är att vara ute i god tid då det tar mycket tid och mycket pappersarbete, men det är det värt! Undersök att de kurser du vill läsa tillgodoräknas med de kurser som ska läsas hemma. Sök stipendier!

Till er som funderar och eventuellt tvekar att åka – ÅK!

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2011-01-05

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.