Hoppa till innehåll

Stort intresse för arbetsterapi på Ett bra liv-mässan

Bildtext: FSAs förra ordförande Inga-Britt Lindström och Sofia Wessung, studenthandläggare på FSA var på plats.

Text: Amelie Lagerström

Mellan den 29 september och 1 oktober arrangerades fack- och publikmässan Ett Bra Liv med målet att inspirera och övervinna funktionshinder.

Mässan är öppen och gratis för alla, men är främst tänkt att agera mötesplattform för dem som lever med funktionshinder, anhöriga och människor som primärt arbetar inom dessa områden. På årets mässa, som liksom förra året hölls i Stockholmsmässans lokaler, fanns ett sjuttiotal utställare på plats för att visa sina verksamheter och produkter och lika många seminarier fyllde det tre dagar späckade schemat. Äldre, anhöriga och brukare utgjorde den största delen av besöksgruppen.

– De yrkesverksamma dök inte upp i lika stor omfattning som tidigare. Det kan delvis bero på att Hjälpmedel Öresund pågick parallellt, samt att mässan Hjultorget i Kista arrangerades tidigare i år, säger Anders Rudestad, projektledare för Ett Bra Liv.

Han är ändå nöjd med årets mässa och menar att det var bra tryck med många spännande aktiviteter i utställningshallarna och uppskattade seminarier.

FSAs monter på mässan var välbesökt och hade en bra placering i mässlokalen. Många besökare stannade till för att prata och ställa frågor. Medlemmen Ulrika Andersson, till vardags arbetsterapeut på Nacka seniorcenter, fanns på plats för att svara på nyfikna besökares frågor under en av mässdagarna, något som var nytt för i år.

– Jag fick en förfrågan om att delta från FSA och tyckte det skulle vara en intressant erfarenhet och även väldigt roligt. Det har varit stor variation på besökarnas frågor, men ett förvånansvärt stort intresse för arbetsterapi inom barn- och ungdom, säger hon.

Många efterfrågade information om arbetsterapi inom specifika områden och förbundets nyframtagna informationsblad, som beskriver vad en arbetsterapeut kan göra vid olika typer av funktionsnedsättningar var populära. Intresset för professionen och hur man utbildar sig till arbetsterapeut var också stort.

Sofia Wessung, FSAstuds studenthandläggare, var också en av dem som var på plats:

– Vi har haft många studenter här, exempelvis studenter från undersköterskeutbildningen som har hört talas om yrket och vill veta mera, det är kul, berättade hon för TAs utsända.

Mary Öhlander, undersköterska och friskvårdsombud på Dalens sjukhus i Stockholm, var en dem som fastnade en stund i FSAs monter. Hon var särskilt intresserad av vad som händer inom hjälpmedelsområdet.

– Jag arbetar på ortopedrehab och där kommer man i kontakt med hjälpmedel hela tiden. Arbetsterapeuter kan man ha mycket hjälp av vid sjukdom, ni är mycket betydelsefulla, sammanfattade hon.

En annan entusiastisk besökare var arbetsterapeuten Amanda Lundsgård.

– Jag är här för att se om det hänt något nytt inom förbundet och om det finns någon ny information som kan vara bara att känna till. Jag gillar informationsbladen om vad en arbetsterapeut kan hjälpa till med vid olika funktionsnedsättningar. De visar verkligen att arbetsterapi är mer än bara hjälpmedel!

FSA arrangerade även flera seminarier under mässan, liksom Karolinska Institutet. Bland annat kunde man lyssna till Lena Haglund, ordförande för FSA, som inför näst intill fullsatt salong höll föreläsningen Aktivitet istället för tablett?. Hon resonerade kring hur aktivitet i större utsträckning borde ses som ett självklart komplement till farmakologisk behandling. Hon undrade om det kanske kan vara så att gemene man inte ser komplexiteten i vardagens aktiviteter, att de är för enkla, att de flesta av oss utför dem på ren automatik och att vi därför har svårt att se på dem som en del av en behandling. Hon ställde även frågan hur arbetsterapeuter ska kunna förpacka aktivitet så att det blir attraktivt som behandling.

Karolinska Institutets seminarier var också välbesökta och uppskattade. I år fokuserade man mestadels på de äldre. I övrigt bjöd mässan på många aktiviteter med stor variation.

En livfull mittpunkt var föräldrakraftscenen där uppträdanden och intervjuer kunde beskådas av besökarna. Bland andra pratade Linda Halling, känd från dokusåpan En annan del av Köping, med charmerande glädje och engagemang om både ljusa och svåra stunder i sitt liv. Funkisbyrån, modellagenturen där alla modeller har någon form av funktionsnedsättning, rev av en catwalk utan dess like som var lika uppskattad som förra året.

Fotnot: Nästa år tar Ett bra liv en paus, för att eventuellt återkomma år 2012 igen.

Ansvarig för sida:

Catharina B. Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2010-11-26

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.