Hoppa till innehåll

Vi behöver er för god rehabilitering!

En fungerande vardag är en förutsättning för att behandling ska ge tillfredställande resultat. Utan arbetsterapeuten riskerar många reumatiker att bli fast i onödigt långa behandlings- och rehabiliteringkedjor.

Bildtext: Anne Carlsson, ordförande Reumatikerförbundet

Text: Anne Carlsson, ordförande Reumatikerförbundet

Jag vet hur det är att få en reumatisk sjukdom. Livet vänds upp och ner och man tror att vardagen kommer att slås i spillror. I det kaos som jag upplevde blev mötena med en arbetsterapeut en ljuspunkt och en förutsättning för att jag skulle kunna klara av att gå vidare med min behandling.

När man nyligen har fått en diagnos och påbörjat en behandling för en reumatisk sjukdom får man ofta träffa både läkare och sjukgymnaster i ett tidigt stadium. Men tyvärr dröjer det ofta allt för länge innan man får träffa en arbetsterapeut. Jag vill påstå att risken för att fastna i onödigt långa behandlingskedjor ökar när man som patient får träffa en arbetsterapeut långt efter andra professioner.

Vi vet idag att det kan ta lång tid innan man får det bekräftat att man har en reumatisk sjukdom. Många människor får vänta i flera år innan de får en korrekt diagnos och lämplig behandling. Att snabbt komma igång med en effektiv behandling efter man fått en diagnos är därför mycket viktigt för att kunna bromsa sjukdomsförloppet. Men bara för att man har fått en diagnos och påbörjat en behandling innebär det inte guld och gröna skogar. Vi människor agerar inte alltid logiskt.

Även om vi vet att behandlingen och rehabiliteringen är till för vårt eget bästa kan det ibland vara svårt att ta till sig varför man genomgår en behandling. I många fall beror det på att det vardagliga livet inte fungerar. Det kan tyckas låta konstigt att det är vardagliga bestyr som att kunna handla, klä barnen och röra sig upp och ner för trappor, som kan vara avgörande för hur bra en behandling ska fungera. Men utifrån egen erfarenhet kan jag säga att om vardagen inte fungerar är man heller inte mottaglig för att helhjärtat delta i sin behandling. Det är här som arbetsterapeuten måste komma in och vara delaktig.

Jag vet att våra medlemmar uppskattar den hjälp de får utav all sjukvårdspersonal. Speciellt värdefullt är det när någon från sjukvården vågar ställa frågan om hur det fungerar i hemmet, om man sover på nätterna och om man behöver några hjälpmedel i vardagen. Jag minns tydligt den frustration som jag kände när jag skulle gå och handla och inte orkade lyfta matkassarna ur kundvagnen och in i bilen. Men tack vare arbetsterapeutens konkreta råd och med bra medicinsk behandling och träning är det idag fullt möjligt för mig att ha både ett fungerande vardagsliv och ett heltidsarbete.

Genom Reumatikerfonden kan arbetsterapeuter söka bidrag till forskning och jag uppmanar Er att ta den chansen att fördjupa kunskapen inom professionen. För oss reumatiker är det också mycket viktigt att arbetsterapeuterna både får och vågar ta utrymme i behandlingenskedjan. Annars är det vi patienter som riskerar att bli de stora förlorarna.

Ansvarig för sida:

Catharina B. Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2010-11-26

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.