Hoppa till innehåll

Jobbcoach – ett framtidsjobb för arbetsterapeuter

Jobbcoachning ligger nära till hands för en arbetsterapeut, tycker Anna Ritheim, som arbetar på Eductus Jobb i Jönköping. Det handlar om att coacha människor att hitta sina förmågor och jobba tillsammans för att nå målen.

Bildtext: Anna Ritheim är jobbcoach på Eductus i Jönköping. Ett jobb hon trivs med och tycker att hon passar bra för med sina erfarenheter som arbetsterapeut.

Text och foto: Jane Bergstedt

I knappt ett år har Anna Ritheim arbetat som jobbcoach på Eductus i Jönköping. De är nio personer på kontoret inklusive platschefen. Det har varit ett lärorikt år. I höst räknar hon med att certifiera sig som jobbcoach i steg 1.

Hon deltar i Eductus interna coachutbildning som bygger på International Coach Federations filosofi och grunder. Den består av ett par kursdagar, litteraturstudier och individuell coachning, samt både teoretiska och praktiska test.

– Jag trivs verkligen med det här jobbet och jag är övertygad om att yrket som jobbcoach hör framtiden till. Behovet att coacha och matcha individer och arbetsmarknad kommer alltid att finnas, säger Anna Ritheim, som är 38 år.

Hon har stor nytta av sina erfarenheter som arbetsterapeut. Av att ha mött människor i både kris och glädje och att kunna bedöma arbetsförmåga, se vad som kan fungera.

– Inte minst handlar det om att medvetandegöra människor om de resurser de har och sedan sätta mål för att nå framgång. Det är här och nu och framåt.

– Det här med coachning har nog funnits med mig hela tiden. Jag har mött många olika coacher inom idrotten och blivit nyfiken på jobbet.

Till saken hör att Anna Ritheim spelade fotboll, på alla nivåer till och med ungdomslandslaget, innan hon valde att sluta vid 23 års ålder. Spännande år som gav möjlighet att komma utomlands.

– Arbetsterapeuter arbetar också coachande, sätter mål, stöttar och peppar, påpekar hon.

– När jag jobbade inom hemtjänsten efter gymnasiet träffade jag på arbetsterapeuter och tyckte deras arbete verkade intressant eftersom de arbetar med hela människan, både fysiskt, psykiskt och intellektuellt.

Anna Ritheim tog sin examen i Jönköping 1998. Hon har bland annat arbetat med strokepatienter på Värnamo sjukhus och i Jönköping på rehabteam Söder, där det också handlade om många strokepatienter, men även andra funktionsnedsättningar.

– Jag hade jättebra kolleger på båda ställena som lärde mig mycket.

Under en tid efter att hon fick barn 2006 arbetade Anna Ritheim som lärare, ett bra arbete för att få tid över för familjen. Hon var tjänstledig, men när tjänstledigheten inte kunde förlängas längre stod hon inför ett vägskäl: gå tillbaka till rehabteamet, fortsätta som lärare eller kanske starta eget, som också lockade. Det blev det sistnämnda, allt med familjen i tankarna och möjligheten att styra sina arbetstider.

Anna Ritheim startade sitt företag i januari i år och fick genast ett uppdrag från Eductus Jobb att arbeta med jobbcoachning.

Eductus finns på många orter i landet och har i dagsläget cirka 220 jobbcoacher. Företaget ingår i utbildningskoncernen AcadeMedia.

I början coachade Anna Ritheim främst unga vuxna över 25 år, men i somras fick företaget också ett rehabprojekt, som hon nu ansvarar för. Det bygger direkt vidare på hennes kunskaper inom coachning och arbetsterapi.

– Det är personer med tidigare sjukersättning som nu deltar i arbetsförmedlingens program. Vi ska hjälpa dem att hitta något som passar deras arbetsförmåga och intresse.

Anna Ritheims uppdrag varar till årsskiftet och i februari ska hon ha sitt andra barn.

– Jag hoppas kunna komma tillbaka hit och kanske också arbeta några timmar då och då när jag är mammaledig.

Ansvarig för sida:

Catharina B. Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2010-11-26

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.