Hoppa till innehåll

Hunden som ett terapeutiskt verktyg

Arbetsterapeuten Maria Stenmark och hennes två hundar aktiverar människor som blivit passiviserade av sjukdom eller andra anledningar. Hundens närvaro ger incitament till aktivitet. – Hunden är ett utmärkt terapeutiskt verktyg inom socialpsykiatrin och handikappomsorgen, säger hon.

Bildtext: Torgny satt tidigare mycket i sin rullstol efter en stroke. Med hjälp av vårdhunden Ludde har han fått en aktivare vardag.

Text och foto: Sven Rosell

– Jag hänvisar till hundarna. Hunden vill gå ut, hunden är törstig. Jag säger inte ”gå och hämta vatten!”, förklarar Maria Stenmark, som arbetar tillsammans med två hundar.

– Annars är det vanligt att personalen säger att ”nu är det mat”, ”nu ska vi gå ut och promenera” och ”nu är det dags att gå i säng”. Alla kommer ”ovanifrån” och ger direktiv om vad som ska hända. Med hundarna sker igångsättningen på ett annat sätt. Hundens signaler till närhet och lek är så okomplicerade att de går hem hos de allra flesta människor. Hunden måste komma ut på promenader, hunden vill leka och bli klappad, hunden har bråttom ibland och mår inte bra av tobaksrök.

– Allt talar för att vårdhundar kommer att användas mer och mer, säger Maria. Många tycker om kontakten med hundar och dessutom är vårdhund ett ekonomiskt alternativ. Hunden kan på kort tid få en människa att må bra.
Förutsättningen är självfallet att det rör sig om en person som tycker om hundar.

– Vilken annan medicin kan man ge en gång i veckan som ger resultat direkt? Den finns inte.

Maria har två hundar, en collie och en liten pudel, Ludde och Max. Flera kommuner anlitar henne och hundarna. Hon föreläser även om vilka möjligheter som öppnar sig med vårdhund.

Maria har en djurvårdarutbildning i botten. Under utbildningen till arbetsterapeut fick hon kännedom om vårdhundskolan och var inte sen att anmäla sig. Hon insåg vilken potential hunden har för en arbetsterapeut.

Hennes collie Ludde har de rätta egenskaperna och klarade mentaltestet. Hösten 2008 blev han diplomerad vårdhund. Pudeln Max är lämplighetsprövad med mycket bra resultat och är nu under upplärning. 

– Fördelen med två hundar, en stor och en liten, är att de kompletterar varandra. Den ene jobbar medan den andra vilar. En liten hund kan hoppa upp i knäet, något som många människor gärna vill. Andra tycker bättre om en stor hund.

Maria demonstrerar hur hon och hundarna arbetar med Torgny Edlund i Flen. Han har svårt att tala efter en stroke och har även en psykiatrisk diagnos. Han behöver röra sig mer och har tidigare haft svårt med sina sociala relationer. Alla har rätt till daglig verksamhet, men Torgny trivdes inte där och ville inte gå dit. Han skiner upp när pudeln Max springer fram till honom. Dagen till ära har han en t-shirt med en bild av Marias två hundar på sig.

Boll och korgar packas upp.

– Max vill att du ska kasta bollen, säger Maria.

Torgny kastar, Max far iväg och ger tillbaka bollarna till honom så att leken kan fortsätta. Bollkastningen avlöses av en stunds dragkamp. Maria påminner om att Max vill ha godis och beröm. Efteråt förklarar hon att det är viktigt att läsa av brukaren och hunden hela tiden så att effekten blir så stor som möjligt.

Torgny hjälper till att packa upp tältet där Max ska vila. Därefter går Torgny, Maria och personliga assistenten Mariana Kähkönen ut på en promenad tillsammans med collien Ludde. Han har en grön sele på sig. Alla, inte minst hundägare, ska se att detta är en hund som är i tjänst.

Utomhus hälsar Maria på folk och inleder samtal. Avsikten är att skapa kontakt så att boende i området lär känna Torgny. Genom att folk i grannskapet inleder samtal om hundarna fungerar de som en länk ut i samhället för honom.
Gladast är Torgny medan han går med Ludde på egen hand. Det går långsamt men han kämpar sig framåt och Maria berömmer så att han ska maximera sin prestation. Tidigare brukade Torgny somna i rullstolen.

Maria pratar mycket för att aktivera Torgny kognitivt och berömmer hans fysiska och muntliga insatser. Han är rejält trött efter dagens övningar.

 – Meningen med övningarna är att Torgny ska få ett meningsfullt innehåll i sitt liv samtidigt som han får stärkt fysik och kondition. Tidigare åt och rökte han mycket. Efter ett år med hundbesök en gång i veckan märks en stor skillnad. Nu röker han mindre och aldrig medan hundarna hälsar på. Han har även gått ner i vikt.

Vårdhunden ska helst användas terapeutiskt även när den inte är på plats, påpekar Maria. Personalen kan visa bilder på den för brukarna, samtala om den och uppmärksamma föremål som har anknytning till hunden.

Hittills har hundar mest använts tillsammans med personer som drabbats av demens, men Maria ser också en stor potential inom handikappomsorgen och psykiatrin.

– Du skulle kunna få fantastiska resultat med klienternas självförtroende och fysiska förmåga genom att jobba mot olika mål tillsammans med hunden.

Ansvarig för sida:

Catharina B. Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2010-11-09

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.