Hoppa till innehåll

Appar – framtidens hjälpmedel

Plötsligt hörde man ordet appar överallt utan att veta vad det var. Sedan drygt ett år tillbaka utvecklas applikationer som kan användas som hjälpmedel. Även om de flesta saknar anpassning till svenska så är tekniken här för att stanna. Framförallt är det för iPhone-applikationer har utvecklats som hjälpmedel.

Text: Karin Larsson

Applikationer eller appar som de kallas är en programvara som man kan ladda ner till sin mobil. Det kan vara en kalender, en översättare, en prisräknare eller ett talprogram.

– För iPhone, iPod Touch och iPad finns än så länge bara ett fullfjädrat system för alternativ kommunikation, AKK, som heter Proloquo2Go. Det har ett symbolbibliotek med ungefär 8000 symboler, och man kan jobba både symbolbaserat och textbaserat, säger Mats Lundälv som är datapedagog på Kommunikations- och dataresurscentret, DART, i Göteborg.

Proloquo2Go har talsyntes, men finns än så länge bara på engelska. Appen
iBlissymbols som innehåller hela blissystemet finns däremot med en översättning till svenska. Det finns en hel del appar som är utvecklade för personer med svårigheter inom autismspektrat. Ett exempel är appar som man kan göra små pratande böcker med. De kan användas för rutiner eller minnesstöd.

Apparna går inte att förskriva utan vem som helst kan ladda ner dem från internet. Det finns alltså ingen svensk återförsäljare som kan ta ansvar för produkten och ge support.

– På förskrivarsidan gäller det att förhålla sig till detta. I vilken mån kan vi stötta? Vilket ansvar kan vi ta och vilket ansvar kan vi inte ta för detta? Det är frågor vi måste fundera över, säger Mats Lundälv.

Ansvarig för sida:

Catharina B. Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2010-10-31

Ämnen:

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.